"Bellingcat" identificē GRU aģenti, kura Itālijā biedrojusies ar NATO darbiniekiem un virsniekiem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Bellingcat

Pētnieciskās žurnālistikas projekts "Bellingcat" identificējis sievieti ar Krievijas militārā izlūkdienesta GRU izdotu pasi, kura vairāku gadu garumā Itālijā un citās valstīs, izliekoties par rotaslietu dizaineri, nodibinājusi kontaktus un iesaistījusies romantiskās attiecībās ar NATO darbiniekiem un virsniekiem.

Sieviete uzdevās par rotaslietu zīmola "Serein" īpašnieci Mariju Adeli Kūfelti Riveru - vācieša un peruānes meitu, kas dzimusi Peru pilsētā Kaljao. 1980.gadā viņa kopā ar māti esot apmeklējusi olimpiskās spēles Maskavā, taču viņas mātei esot nācies steidzami atgriezties Peru, tāpēc viņa meitu esot atstājusi pie kādas draugu ģimenes Maskavā, kur viņa uzauga.

"Bellingcat" norāda, ka pirmais mēģinājums "legalizēt" Kūfeltes Riveras identitāti esot bijis 2005.gadā 19.augustā, kad Kaljao esot iesniegta kristību apliecība it kā no 1978.gada. Taču Peru atteicās izsniegt dokumentus, jo baznīca, kur kristības it kā esot notikušas, dibināta tikai 1987.gadā. Peru Tieslietu ministrija publiskoja atteikumu, taču, neskatoties uz to, 2006.gadā Marijai Adelei tika izsniegta Krievijas pase - turklāt no tās pašas sērijas, kurai piederēja vismaz sešu zināmu GRU spiegu pases, kuri bija iesaistīti Sergeja Skripaļa un viņa meitas indēšanā, kā arī bulgāru ieroču tirgoņa Emiliana Gebreva indēšanā.

Pēc jaunās identitātes iegūšanas Marija Adele dzīvoja Maltā, Itālijā un Francijā. 2011.gada augustā viņai tika izdota vēl viena pase, kuras sērijas numurs tikai par vienu ciparu atšķīrās no tā, ko izmantoja GRU virsnieks "Sergejs Fedotovs" - viņš bija iesaistīts Skripaļu indēšanā. Ar šo pasi Marija Adele bieži no Maskavas caur Baltkrieviju brauca uz Parīzi, kur vēlāk sāka studēt un ieguva studiju vīzu. Neilgi pēc pārcelšanās uz Parīzi viņa Francijā nodibināja rotaslietu zīmolu "Serein", kas vēlāk kļuva par nozīmīgu viņas identitātes sastāvdaļu. 2013.gadā viņa Itālijā reģistrēja uzņēmumu "Serein SRL".

No 2015. līdz 2018. gadam Marija Adele Itālijā sāka dzīvot rosīgu sabiedrisko dzīvi. 2015.gadā viņa kļuva par labdarības organizācijas "Lions Club Napoli Monte Nuovo" sekretāri un aktīvu dalībnieci. Tās dibinātājs ir Neapolē dzīvojošs NATO virsnieks. Ar pētniekiem piekrita runāt Vācijas bruņoto spēku Bundesvēra virsnieks Torstens S., kurš stāsta, ka Marija Adele esot ļoti aktīvi darbojusies organizācijā un 2018.gadā, kad zemās biedru aktivitātes dēļ tai draudēja slēgšana, esot pat piedāvājusi samaksāt biedra naudu visu organizācijas biedru vietā. Torstens S. norāda, ka neesot sapratis, kāpēc viņa to piedāvājusi.

Pētnieku uzrunātie cilvēki, no kuriem daži piekrita runāt publiski, bet citi vēlējās palikt anonīmi, stāsta, ka šajā laikā Marija Adele esot kontaktējusies ar daudziem NATO darbiniekiem un sadraudzējusies ar NATO spēku virsniekiem. Viens no pētnieku uzrunātajiem NATO darbiniekiem, kura vārds netiek atklāts, atzina, ka viņam esot bijušas īslaicīgas romantiskas attiecības ar Mariju Adeli.

Pulkvede Šelija Braiente, kura tolaik bija ASV Jūras spēku Eiropā un Āfrikā ģenerālinspektore un vēlāk kandidēja ASV Kongresa vēlēšanās no demokrātu partijas, norāda, ka Marijas Adeles stāsts par padomju bērnību viņai vienmēr esot licis aizdomīgs un ka viņa ar vīru neesot ar Mariju Adeli apspriedusi politiku. Viņa atceras, ka sieviete uzturējusi kontaktus ne tikai ar amerikāņiem, bet arī beļģu, itāļu un vācu NATO darbiniekiem un virsniekiem. Torstens S. sacīja, ka Marijai Adelei esot bijušas ciešas attiecības ar NATO komandcentra Neapolē datu sistēmu administratoru (šis cilvēks sākotnēji piekrita runāt ar izdevumu "Der Spiegel", bet, uzzinājis topošā materiāla tēmu, vairs neatbildēja uz "Der Spiegel" un "Bellingcat" mēģinājumiem sazināties).

"Bellingcat" raksta, ka Marija Adele esot pazinusi daudzus NATO un ASV Jūras spēku virsniekus Neapolē un dažreiz pie tiem pat ciemojusies, kā arī apmeklējusi šo organizāciju rīkotās balles un labdarības pasākumus, taču neesot zināms, vai viņa kādreiz bijusi NATO bāzē.

Kopš 2013.gada viņa arī bieži ceļoja uz Bahreinu, it kā lai piedalītos rotaslietu izstādē "Jewellry Arabia". 2014.gada decembrī "Serein" sociālo tīklu kontā tika ievietota fotogrāfija, kurā Marija Adele pasniedz sava zīmola aproču pogas toreizējam Bahreinas premjerministram. "Bellingcat" norāda, ka Bahreinā atrodas ASV militārā bāze ar 7000 karavīriem, taču nav zināms, vai Marija Adele arī tur mēģināja nodibināt kontaktus militārajās aprindās.

2018.gadā Marijas Adeles aktīvā sabiedriskā dzīve pēkšņi aprāvās.

Ap to pašu laiku atklātībā bija nonākusi informācija par GRU aktivitātēm saistībā ar Skripaļu indēšanu. Divus mēnešus vēlāk viņa sociālajos tīklos publicēja ziņu, no kuras bija noprotams, ka viņai diagnosticēts vēzis. 

"Bellingcat" vairākus mēnešus neveiksmīgi mēģināja atklāt Marijas Adeles patieso identitāti. Balstoties uz dažādiem brīvi pieejamiem datiem, pētnieki beigu beigās viņu identificēja kā 1982.gadā dzimušo Krievijas pilsoni Olgu Kolobovu, kura esot Jekaterinburgas Urālu universitātes Militārās fakultātes bijušā vadītāja, godalgota Krievijas bruņoto spēku pulkveža meita. 

2013.gadā Olga Kolobova kļuva par īpašnieci nelielam dzīvoklim prestižā Maskavas rajonā, bet 2020.gadā tika pie 100 kvadrātmetru liela dzīvokļa lepnā dzīvojamajā mājā, kura vērtība ir apmēram 800 000 eiro.

Foto: Bellingcat

"Bellingcat" atrada 2021.gadā uzņemtu Olgas Kolobovas fotogrāfiju no nopludinātas autovadītāja apliecību datubāzes, kas apstiprināja, ka viņa ir "Marija Adele". Šo saistību apliecināja arī dati, ko sieviete izmantoja ziņapmaiņas vietnē "WhatsApp". Visbeidzot "Bellingcat" ieguva viņas tālruņa metadatus, kuri parādīja, ka 2022.gada 23.februārī viņa piezvanīja pētniekiem zināmam telefona numuram - "tas piederēja nevienam citam kā GRU 5. departamenta komandējošajam virsniekam", kurš 2018.gada 14.septembrī bija sazinājies ar GRU slepeno operāciju 29155.vienības komandieri Andreju Averjanovu. Tā bija diena, kad "Bellingcat" un medijs "The Insider" atklāja Skripaļu indētāju "Ruslana Boširova" un "Aleksandra Petrova" viltus identitātes un to, ka GRU saviem aģentiem bija izdevuši pases ar secīgiem sērijas numuriem.

CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu