9 ieteikumi, lai tavas orhidejas ziedētu un būtu veselīgas

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Orhidejas ir smalks un elegants telpaugs, kas iederēsies teju jebkurā interjerā vai mājoklī, turklāt tās zinošus saimniekus priecēs ar ilgu un krāšņu ziedēšanu. Jāņem gan vērā daži kopšanas principi.  

Orhidejas ir ārkārtīgi skaists telpaugs, kas patiesi izdaiļos interjeru, bet diemžēl tas ir arī visai kaprīzs augs, vēsta portāls "15min.lt". Lai orhidejas krāšņi ziedētu, liec šos ieteikumus aiz auss. 

Nepārvieto podu

Puķupoda pārvietošana no vienas istabas uz otru būs šoka terapija augam. Katra sīkākā pārmaiņa prasīs auga pielāgošanos jaunajiem apstākļiem un apgaismojumam, kas savukārt "bremzēs" ziedēšanas sākšanos. Ja augu tomēr ir nepieciešams pārvietot, lūko, lai apgaismojums ir tāds pats kā iepriekšējā lokācijā. 

Pievērs uzmanību saknēm

Parasti orhidejas pārdod caurspīdīgos puķupodos, un tas netiek darīts nejauši. Caurspīdīgie puķupodi ļauj uzraudzīt orhideju sakņu stāvokli un vienlaikus ļauj saknēm piekļūt saules gaismai. Kad orhideju saknes kļūst sudrabaini pelēkas, ir pienācis laiks tās aplaistīt vai mērcēt. 

Foto: Unsplash

Izvēlies pareizo apgaismojumu

Orhidejas ir visai cimperlīgas attiecībā uz apgaismojumu - tās nejutīsies labi tiešos saules staros, bet vienlaikus tām nepieciešama mērena dienas gaisma. Tas nozīmē, ka tās ir ieteicams novietot uz palodzes, kuru neapspīd saule dienas vidū, pretējā gadījumā tām apdegs lapas un ziedi.

Uzmani istabas temperatūru

Orhidejas ir eksotisks augs, tādēļ tām nepatiks vēsums. Šie augi jutīsies labi istabas temperatūrā, taču, lai tās būtu veselīgas, raugi, lai orhidejas neapskādē caurvējš vai radiatoru siltā gaisa plūsma. Siltos vasaras un agra rudens vakaros orhidejas ir pat ieteicams iznest uz balkona - vieglas temperatūras svārstības (4 līdz 6 grādu atšķirība no dienas temperatūras) tikai stiprinās auga veselību.

Pareiza laistīšana - orhideju skaistuma atslēga

Gluži kā citiem augiem, arī orhidejām būs spēkā likums - labāk nelaistīt, nekā pārlaistīt. Pārāk intensīva laistīšana var izraisīt sakņu puvi, kuras dēļ augs ātri vien aizies bojā. Atšķirībā no citiem telpaugiem orhidejas ir ieteicams izmērcēt ūdens vannās ik pēc 10 līdz 12 dienām. Lielāku bļodu vai pat vannu vai dušas vannu piepildi ar ūdeni līdz 10 centimetru dziļumam un iemērc tajā visu puķupodu ar orhideju uz pāris stundām. 

Foto: Unsplash

Mitrini gaisu

Lai gan orhideja nemīl biežu laistīšanu, tām patiks mitrināts gaiss. Ja ir iespējams, augu tuvumā novieto gaisa mitrinātāju, bet, ja tāds nav pieejams, - piepildi lielāku bļodu ar ūdeni un novieto blakus augiem. Ūdens pamazām iztvaikos, radot orhidejām optimālu gaisa mitrumu. Gaisa mitrināšana būs īpaši svarīgs pasākums tieši apkures sezonas laikā.  

Neaizmirsti par mēslošanu

Mēslošana padara augu stiprāku un skaistāku. Orhidejām vispiemērotākie ir kāliju un fosforu saturoši mēslojumi, jo tie stimulē ziedpumpuru veidošanos. Savukārt slāpekli saturoši mēslojumi var veikt pretēju funkciju, proti, apturēt ziedu veidošanos. 

"Nobiedē" augu

Dažkārt augiem ziedēšana rada stresu, tādēļ pārāk komfortablos apstākļos orhidejas var neziedēt un neradīt jaunas lapas. Šajā gadījumā ir ieteicams nedaudz satricināt orhidejas ikdienu, proti, uz neilgu laiku novietot vēsākā vietā, kur temperatūra ir ne zemāka par +17 grādiem, piemēram, uz balkona. Lai izdzīvotu un nepazustu, orhideja sāks vairoties jeb ziedēt. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu