Pilotējamo "Space X" misiju uz SKS komandēs igauņu izcelsmes astronaute (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Privātā uzņēmuma "Space X" kosmosa kuģi "Dragon", kuram šoruden jānogādā četri astronauti Starptautiskajā Kosmosa stacijā (SKS), komandēs igauņu izcelsmes astronaute Nikola Aunapu-Manna, vēsta tīmekļa žurnāls "Estonian World".

Aunapu-Mannas pirmais lidojums uz SKS ar pilotējamo kosmosa kuģi "SpaceX Crew-5 Dragon" paredzēts 29.septembrī.

Viņas vadītajā komandā būs arī ASV astronauts Džosš Kasada, japāņu astronauts Koiči Vakata un krievu kosmonaute Anna Kikina.

Aunapu-Manna ir ASV jūras kājnieku pulkvežleitnante. 1999.gadā viņa beigusi ASV Karaflotes akadēmiju, bet 2001.gadā ieguvusi Stenforda Universitātes grādu inženierzinātnēs.

Viņa piedalījusies divās kaujas misijās Irākā un Afganistānā, kur, pilotējot iznīcinātāju "F/A-18s", veikusi 47 kaujas lidojumus.

Kopumā viņa gaisā pavadījusi 2500 stundas, pilotējot 25 tipu lidmašīnas, un veikusi 200 nosēšanās uz aviācijas bāzes kuģa.

2013.gadā viņa bija viena no astoņiem kandidātiem, kas tika atlasīti no vairāk nekā 6800 pretendentiem uz NASA astronautu apmācībām, un vēlāk ASV Nacionālā Aeronautikas un kosmosa pārvalde paziņoja, ka Aunapu-Manna varētu būt starp pirmajiem astronautiem, kas dosies misijā uz Marsu.

Aunapu-Mannas vectēvs pa tēva līniju Helmuts Aunapu emigrēja no Igaunijas pagājušā gadsimta divdesmitajos gados un galu galā apmetās uz dzīvi ASV. Otrā pasaules kara laikā viņš dienēja ASV armijas sapieru daļās, uzdienējoties līdz pulkvežleitnanta pakāpei.

Tomēr Nikola savu vectēvu nekad nav redzējusi, jo viņš mira, kad viņas tēvs Hovards bija tikai 11 gadus vecs.

Aunapu-Manna 2020.gadā intervijā laikrakstam "Postimees" atzinusi, ka viņa neko daudz nezina par savām igauņu saknēm.

Līdz šim viņa nav bijusi arī Igaunijā, taču izteikusies, ka varētu apmeklēt sava vectēva dzimteni pēc atgriešanās no SKS.

Viņa būs pirmā igauņu izcelsmes astronaute, kas devusies kosmosā. Taču pirms viņas kosmosā pabijusi vēl viena igauņu izcelsmes persona. 2021.gadā lidojumu uz SKS veica krievu aktrise Jūlija Peresiļda, kuras igauņu vecvecvecākus komunistiskais okupācijas režīms savulaik deportēja uz PSRS.

Viņa devās kosmosā, lai piedalītos toreizējā Krievijas kosmosa uzņēmuma "Roskomos" ģenerāldirektora Dmitrija Rogozina iecerētas propagandas filmas uzņemšanā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu