Ministrs par žogu uz Baltkrievijas robežas: atsevišķās vietās ir novirzes, taču tas neietekmē galatermiņus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova/LETA

Patlaban izbūvēts aptuveni pusotrs kilometrs pastāvīgā žoga uz Latvijas-Baltkrievijas robežas, otrdien valdības sēdē informēja iekšlietu ministrs Kristaps Eklons (AP).

Tāpat daudzu kilometru garumā ir jau ierīkoti žoga stabiņi un turpinās montāžas process.

Eklons nenoliedza, ka atsevišķās vietās ir novirzes no projekta, taču tas neietekmē galatermiņus.

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) pārstāve Dace Plotniece ministrus informēja, ka patlaban aktīvi būvdarbi notiek 28 kilometru garumā, taču žogs ir tikai viens no robežas infrastruktūras elementiem.

Būvnieku ātrums žoga izbūvē ir viens kilometrs nedēļā. Maksimālu tempu piebremzē atsavināšanas un atmežošanas kavējumi.

Jau ziņots, ka šonedēļ sākti žoga būvniecības darbi.

"Gan Lietuvā, gan Polijā žoga izbūve tika veikta klajā laukā vai vietās, kur bija pamats žoga būvniecībai, savukārt situācija uz Latvijas-Baltkrievijas robežas ir ļoti sarežģīta, jo zeme ir pārmitrināta, daudzviet platību klāj meži un purvi, tāpēc mums, atšķirībā no Lietuvas vai Polijas, bija jāveic pamatīgi sagatavošanās darbi pirms žoga izbūves. Darbi rit uz priekšu aktīvi un pēc plāna," pagājušajā nedēļā norādījis iekšlietu ministrs.

Atbilstoši noslēgtajiem būvdarbu līgumiem uz Latvijas-Baltkrievijas robežas tiek projektēta infrastruktūra 147,8 kilometru garumā, no kuras kopumā jāatmežo aptuveni 82 kilometri.

Visā šajā apjomā ir plānots žogs. Patlaban ir uzbūvēti četri tilti pār vietējām upēm. Tāpat plānots izbūvēt sešus torņus, patruļceļus, laipas un citu nepieciešamo infrastruktūru.

Infrastruktūras izbūvi uz Latvijas-Baltkrievijas robežas plānots pabeigt līdz 2024.gada jūnija beigām, savukārt žoga izbūvi - līdz 2024.gada februāra beigām.

Pagaidu dzeloņstiepļu žoga valsts ārējās sauszemes robežas apsardzībai ar kopējo garumu 36,9 kilometri izbūves darbi tika pabeigti 2021.gada 24.novembrī. Vēlāk nolemts izbūvēt papildu pagaidu dzeloņstiepļu žogu 22,80 kilometru garumā. To pabeidza darīt šogad 30.maijā.

Savukārt kopumā uz robežas ar Krieviju plānots izbūvēt valsts robežas joslu 283,6 kilometru garumā, tajā skaitā paredzēts izbūvēt pastāvīgo žogu aptuveni 148,8 kilometru garumā, kā arī izbūvēti četri iekaramie tilti. Patlaban robežas josla izbūvēta 230 kilometru garumā, bet žogs - aptuveni 95 kilometru garumā.

Lai noslēgtu valsts ārējās sauszemes robežas apsardzībai nepieciešamās infrastruktūras izbūvi gar Latvijas un Krievijas robežu, šogad martā tika noslēgts līgums par valsts robežjoslas izbūves ekspertīzi, lai pārliecinātos par tās atbilstību būvprojektam, normatīvo aktu prasībām un saistošajiem standartiem, kā arī par neizbūvēto darbu apjomiem atbilstoši būvprojektam, lai pabeigtu būvdarbus un nodotu būves ekspluatācijā.

Darbu izpildes termiņš ir seši mēneši. Pašlaik noris darbu izpilde.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu