Kazahstānas prezidents plāno izsludināt pirmstermiņa vēlēšanas

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Kazahstānas prezidents Kasims Žomarts Tokajevs, uzrunājot parlamentu, ceturtdien paziņojis, ka plāno tuvāko mēnešu laikā izsludināt pirmstermiņa vēlēšanas, kurās viņš pretendēs uz otru pilnvaru termiņu.

Tokajevs piedāvājis nākamā gada sākumā sarīkot arī parlamenta pirmstermiņa vēlēšanas.

Tokajevs tika ievēlēts uz piecus gadus ilgu pilnvaru termiņu 2019.gadā, kad no prezidenta amata, kurā bija atradies trīs desmitgades, negaidīti atkāpās Nursultans Nazarbajevs.

Tokajevs prezidenta amatā tika ievēlēts ar Nazarbajeva atbalstu, taču bijušais prezidents saglabāja valstī milzu ietekmi kā drošības padomes priekšsēdētājs un valdošās partijas līderis.

Taču pēc janvārī notikušajiem nemieriem Tokajevs Nazarbajevu atbīdījis no politiskās varas, pārņemot sava priekšteča atlikušos amatus. No amatiem atcelti arī citi ietekmīgākie Nazarbajeva klana locekļi. Daļa no viņiem bijuši spiesti pamest arī valsti.

Ja Tokajevs uzvarēs gaidāmajās vēlēšanās, viņa kā neatkarīga līdera pozīcijas tiks vēl vairāk nostiprinātas.

Tokajevs arī ierosinājis pagarināt prezidenta pilnvaru termiņu līdz septiņiem gadiem, vienlaikus turpmāk liedzot vienai personai valsts galvas amatu ieņemt atkārtoti.

Domājams, ka Tokajeva popularitāti pirms vēlēšanām ievērojami vairos viņa paziņojums, ka par 17% tiek paaugstināta minimālā alga un ka puse no Nacionālā fonda ienākumiem tiks pārskaitīti 18 gadu vecumu nesasniegušo bērnu un jauniešu individuālajos kontos, lai šos līdzekļus pēc tam tie varētu izmantot mācību apmaksāšanai vai mājokļa iegādei.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu