Briselē tuvojās trešdienas pusnakts, kas noslēdza pēdējo augusta dienu un līdz ar to arī ANO Augstās cilvēktiesību komisāres Mišelas Bašelē pēdējo darba dienu amatā. Taču vēl 13 minūtes pirms komisāres pilnvaru beigām viņas birojs nāca klajā ar teju piecus gadus ilgi gaidīto ziņojumu par musulmaņu kopienas cilvēktiesību stāvokli Sjiņdzjanas uiguru autonomajā reģionā Ķīnas ziemeļrietumos.

48 lapas garajā ziņojumā nu jau bijusī ANO Augstā cilvēktiesību komisāre atzīst, ka Ķīnas varasiestādes īstenojušas nopietnus cilvēktiesību pārkāpumus pret uiguru un citu etnisko grupu musulmaņiem valsts rietumos esošajā Sjiņdzjanas provincē, kas potenciāli varētu tikt atzīti par noziegumiem pret cilvēci. Komisāres birojs izmeklēšanas gaitā kopš 2018. gada ievācis ticamus pierādījumus par smagiem cilvēktiesību pārkāpumiem, kas veikti sistemātiski un diskriminējot konkrētas etniskas un reliģiskas kopienas.

Ziņojumā uzskaitītas liecības par plaši pielietotu spīdzināšanu, vardarbību, izvarošanu, sterilizāciju un citiem necilvēcīgiem soda mēriem, kas lietoti t.s. “pāraudzināšanas centros”, lai “izskaustu ekstrēmismu”.

Šādas liecības nevalstiskajām cilvēktiesību organizācijām bija zināmas un ievāktas jau sen, tāpēc gan ASV, gan vairāku citu valstu valdības jau nosaukušas Ķīnas varasiestāžu izturēšanos pret uiguriem par genocīdu, tomēr ANO mēroga atzinums ilgstoši kavējies Ķīnas pretenziju dēļ. Fakts, ka vairākus gadus gatavotais ziņojums tika publicēts tikai pēdējā brīdī, komisārei atstājot amatu,

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X