Polijas veselīgās atpūtas paradīze - Sventokšiskas reģions

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock, TVNET kolāža

Sērūdens, sāls, spa kūrorti un kalni - Polijas dienvidaustrumos ir viss, kas vajadzīgs, lai izrautos no ikdienas stresa un atgūtu ķermenisko un dvēseles mieru.

Sventokšiskas vojevodistes lielākā pilsēta Kelce
Sventokšiskas vojevodistes lielākā pilsēta Kelce Foto: Shutterstock

Sventokšiskas vojevodiste ir vieta, kur slejas vieni no senākajiem kalniem Eiropā. Sventokšiskas kalnu grēdas, kuru augstākā virsotne pārsniedz 600 metrus, veidojušās pirms vairāk nekā 400 miljoniem gadu. Šajos kalnos atrastas dinozauru un mūsdienu četrkājaiņu priekšteču fosilijas, un mūsdienās tur atrodas vairāki dabas parki.

"Lacon" viesnīca un spa centrs Kazimeža Velkā
"Lacon" viesnīca un spa centrs Kazimeža Velkā Foto: TVNET

Šajā Polijas reģionā, uz kuru TVNET devās mācību vizītē, atrodamas arī daudzas citas dabas bagātības, kuras to padara par pievilcīgu veselības un labsajūtas tūrisma galamērķi.

Viena no Sventokšiskas bagātībām ir sērūdens - to savos pakalpojumos plaši izmanto daudzās reģionā atrodamās spa viesnīcas un sanatorijas. Lai arī pie sērūdeņu specifiskās smaržas (to bieži salīdzina ar vecu olu smaku) ir jāpierod, tiem tiek piedēvētas daudzas vērtīgas īpašības. Sērūdens vannas un peldes palīdz atvieglot tādu ādas slimību kā psoriāze un dermatīts simptomus, palīdzēt pret artrītu un uzlabot ādas stāvokli. Protams, izraušanās no ikdienas raizēm un atpūta nāk par labu arī psihiskajai veselībai.

Foto: TVNET

Buskozdrojā un Soleczdrojā atrodamas daudzas spa viesnīcas ar baseiniem un procedūrām visām gaumēm (piemēram, "Slowacki" sanatorija piedāvā "kaņepju" baseinus un procedūras ar CBD eļļu, kam piemīt nomierinošs efekts), sanatorijas un rehabilitācijas centri. Mierīgās, rimtās pilsētiņas īpaši iecienījuši vecāka gadagājuma viesi.

Sālsūdens inhalāciju tornis Buskozdrojā
Sālsūdens inhalāciju tornis Buskozdrojā Foto: Shutterstock
Foto: TVNET

Buskozdrojas centrā slejas neparasta konstrukcija - tā dēvētais izlaiduma tornis, kura diametrs ir 72 metri. No tāluma tas izskatās pēc senas svētvietas vai labirinta. Pienākot tuvāk, redzams, ka 10 metrus augstās sienas klātas ar ērkšķainu zaru buntēm un pa tām nepārtraukti plūst sālsūdens. Sālsūdens inhalācijas palīdz elpošanas sistēmas problēmām un nomierina nervu sistēmu (tās var rimti baudīt, sēžot uz soliņa un klausoties ūdens čalošanā).

Sventokšiskas reģionā pirms Covid-19 pandēmijas tika aktīvi būvēti jauni spa kompleksi, baseini un viesnīcas, izmantojot vietējās dabas bagātības - dziļurbumos iegūtos sērūdeņus, taču, kā jau visur pasaulē, pandēmija bija spēcīgs trieciens tūrisma industrijai. Tas gan nav apstādinājis šī reģiona attīstību kā Polijas veselības tūrisma centram. Tagad tur top gan jaunas viesnīcas un baseini, gan arī ļoti ambiciozi projekti. Piemēram, Kazimeža Velkā izbūvēti pirmie sērūdens baseini - daļa no liela, moderna kompleksa ar vairākām ēkām un baseiniem, ko daļēji finansē no Eiropas Savienības līdzekļiem.

Jaunie sērūdens baseini Kazimeža Velkā
Jaunie sērūdens baseini Kazimeža Velkā Foto: TVNET
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu