Eiropa izžūst mūsu acu priekšā (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānšāviņš no Twitter

Zinātnieki publicējuši no kosmosa uzņemtu video, kurā uzskatāmi redzams, ka Eiropa nu piedzīvojusi negantāko sausumu pēdējo 500 gadu laikā.

Eiropu tāpat kā lielas ASV teritorijas augustā bija pārņēmis neparasti spēcīgs sausums, kas pamatīgi kaitēja augu valstij.

Eiropas Komisijas publicētā ziņojumā vēstīts, ka augusta pirmajā pusē sausums bija pārņēmis 47% Eiropas. Apstākļi īpaši skarbi bija tādās valstīs kā Itālija, Spānija, Francija, Vācija un Lielbritānija. Šis laiks ļoti negatīvi ietekmēja augsnes mitrumu un augu valsti, kā arī enerģijas nozari – dzesēšanas sistēmas un hidroelektrostacijas.

Eiropas Komisijas runasvīrs Johanness Bārke arī paziņoja, ka šis sausums ir stiprākais pēdējo 500 gadu laikā, tiesa, tas vēl nav oficiāli apstiprināts.

5. septembrī Eiropas Savienības Zemes novērošanas satelītu programma “Copernicus” sociālajā tīklā “Twitter” publicēja video no kosmosa, kurā uzskatāmi redzams, cik pamatīgi sausums ietekmējis Eiropas ainavu. Video sastāv no diviem uzņēmumiem, kas veikti laikā no jūlija līdz augustam 2021. gadā un šogad.

Pirmajā uzņēmumā Eiropā dominē zaļā krāsa, bet šogad uzņemtajā fotogrāfijā zaļo krāsu jau pārmākuši brūnie toņi. Baltie plankumi, piemēram, virs Skotijas ziemeļiem, kas izskatās pēc sniega, patiesībā ir mākoņi.

Tik barga sausuma iemesls ir klimata pārmaiņas, kas ietekmē ūdens ciklu, izraisot stipras lietavas atsevišķos reģionos un stipru sausumu citos.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu