ASV valsts sekretārs negaidīti ieradies Kijivā (3)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens, demonstrējot atbalstu Ukrainai, ceturtdien ieradies negaidītā vizītē Kijivā.

 Tā jau ir otrā Blinkena vizīte Kijivā, kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma sākuma februārī.

Tiekoties ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski nocietinātajā prezidenta administrācijās ēkā Kijivā, Blinkens norādīja, ka ieradies vizītē zīmīgā laikā, kad Ukrainas pretuzbrukums gūst panākumus.

Zelenskis atbildēja, ka Ukraina ir pateicīga ASV par milzīgo atbalstu, kas palīdz Ukrainai atgūt savu teritoriju.

Blinkens tikās arī ar Ukrainas ārlietu ministru Dmitro Kulebu un apmeklēja bērnu slimnīcu, kur tikās ar bērniem, kas ievainoti Krievijas karaspēka īstenotajās apšaudēs.

Blinkens norādīja, ka Vašingtona atbalstīs Ukrainu tik ilgi, cik tas būs nepieciešams, un pavēstīja par jaunu 2,2 miljardus dolāru lielu militārās palīdzības paketi Ukrainai un vēl 18 valstīm, kam draud Krievijas agresija.

Kāda ASV amatpersona skaidroja, ka aptuveni miljards dolāru tiks piešķirts Ukrainai, bet pārējā summa tiks sadalīta starp Albāniju, Bosniju un Hercegovinu, Bulgāriju, Horvātiju, Čehiju, Igauniju, Gruziju, Grieķiju, Kosovu, Latviju, Lietuvu, Moldovu, Melnkalni, Ziemeļmaķedoniju, Poliju, Rumāniju, Slovākiju un Slovēniju.

Nauda paredzēta, lai aizstāvētu suverenitāti, modernizētu drošības spēkus, stiprinātu partnerattiecības ar transatlantisko militāro aliansi NATO un stiprinātu spēju "pretoties Krievijas ietekmei un agresijai", norādīja amatpersona.

Palīdzība tiek sniegta ASV dotāciju un aizdevumu veidā, kas ļaus valstīm iegādāties ASV ražotus ieročus un kara tehniku. Par to būs jāinformē ASV Kongress.

"Valsts sekretārs ļoti vēlējās doties šajā vizītē, jo šis Ukrainai ir tik izšķirošs brīdis," izteicās Blinkenu pavadoša augsta ranga amatpersona, norādot uz Ukrainas armijas uzsākto pretuzbrukumu.

Viņa uzsvēra, ka tiks sniegta visa nepieciešamā palīdzība, lai nodrošinātu ukraiņu pretuzbrukuma sekmes, jo no tā būs atkarīga kara tālākā gaita.

Kā ziņots, tikmēr ASV aizsardzības ministrs Loids Ostins, atklājot sabiedroto valstu amatpersonu sanāksmi Ramšteinas Gaisa spēku bāzē, ceturtdien pavēstījis, ka Savienoto Valstu prezidents Džo Baidens apstiprinājis papildu militāro palīdzību Ukrainai 675 miljonu dolāru apmērā. Palīdzības paketē ietilpst haubices, artilērijas munīcija, "Humvees" modeļa auto, medicīniskās palīdzības bruņu auto un prettanku sistēmas.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu