Foto ⟩ Aprit divdesmit viens gads kopš teroristu uzbrukuma Pasaules tirdzniecības centram Ņujorkā (5)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Traģēdija ASV 2001. gada 11. septembrī
Traģēdija ASV 2001. gada 11. septembrī Foto: SEAN ADAIR/REUTERS

Šogad aprit 21 gads kopš 2001. gada 11. septembra notikumiem Amerikā, kad teroristi nolaupīja četras pasažieru lidmašīnas, izraisot pasaules mēroga katastrofu. Taču arī mūsdienās joprojām tiek izplatītas dažādas konspirācijas teorijas, ko apkopojusi raidsabiedrība BBC.

2001. gada 11. septembrī plkst. 8.45 skaidrā otrdienas rītā Ņujorkas Pasaules tirdzniecības centra ziemeļu tornī ietriecās "American Airlines" lidmašīna "Boeing 767", kas bija piekrauta ar 20 000 galonu reaktīvās degvielas, vēsta ārzemju medijs "History".

Tiek ziņots, ka uzbrukumu finansēja Saūda Arābijas bēguļojošā Osamas bin Ladena teroristu organizācija "Al Qaeda". Viņi, kā tiek apgalvots, darbojās, lai atriebtos par Amerikas atbalstu Izraēlai, tās iesaistīšanos Persijas līča karā un tās militāro klātbūtni Tuvajos Austrumos.

Nepilnās 15 minūtēs augstceltnes sagruva, paceļoties milzu dūmu un putekļu mākonim.

Debesskrāpja tērauda konstrukcijas, kas būvētas, lai izturētu spēcīgās vēja brāzmas, kas pārsniedz 300 kilometrus stundā, neizturēja karstumu un sagruva. Plkst. 10.30 sabruka Dvīņu torņu ziemeļu ēka. Tikai seši cilvēki Pasaules tirdzniecības centra torņos to sabrukšanas brīdī izdzīvoja.

Traģēdija ASV 2001. gada 11. septembrī
Traģēdija ASV 2001. gada 11. septembrī Foto: RICHARD DREW/AP

Ceturtā nolaupītā lidmašīna - aviokompānijas "United Airlines" reiss Nr. 93. Tā tika mērķtiecīgi virzīta uz Balto Namu Vašingtonā, bet nokrita netālu no Šenksvilas pilsētiņas Pensilvānijas štata rietumos plkst. 10.10.

Kopā teroraktā mira 2996 cilvēku, ieskaitot 19 teroristus, kas atradās lidmašīnās. Iedzīvotāji no 78 valstīm gāja bojā Ņujorkā, Vašingtonā un Pensilvānijā.

Lidmašīnām ietriecoties Pasaules tirdzniecības centra ēkās bojā gāja 2763 cilvēki. To skaitā bija 343 ugunsdzēsēji un mediķi, 23 Ņujorkas policijas darbinieki un 37 likumsargi, kas palīdzēja evakuācijas laikā.

Pentagonā mira 189 cilvēki, ieskaitot 64 cilvēkus, kas atradās lidmašīnā. Aviokompānijas "United Airlines" reisā Nr. 93 bojā gāja 44 cilvēki.

Pirmās sazvērestības teorijas par 2001. gada 11. septembra notikumiem ASV parādījās internetā tikai dažas stundas pēc uzbrukumiem, un līdz ar sociālo tīklu un platformu pieaugumu kopš tā laika ir palielinājies konspirācijas teoriju mērogs.

Traģēdija ASV 2001. gada 11. septembrī
Traģēdija ASV 2001. gada 11. septembrī Foto: Shutterstock

Plašie 11. septembra komisijas, ASV valdības aģentūru un ekspertu grupu ziņojumi ir atspēkojuši jebkādas slēptas sazvērestības esamību. Taču aktīvistu grupas ASV un citviet turpina vērpt dažādas teorijas.

TVNET aplūko dažas no populārākajām sazvērestības teorijām, kas joprojām tiek vērptas gan Amerikas Savienotajās valstīs, gan Eiropā, gan arī citur pasaulē. 

Pasaules valdība un kontrolēti spridzekļi

Daži cilvēki apgalvo, ka ASV valdība rīkoja uzbrukumus vai zināja par tiem un pieļāva notikušo. Un šie meli ir saistīti ar jaunāko interneta kustību pārliecību, ka globālā elite plāno ierobežot pilsoņu brīvības, reaģējot uz uzbrukumiem, un veicināt autoritāras pasaules valdības izveidi.

Piemēram, "QAnon", kuras sekotāji uzskata, ka par uzbrukumiem ir atbildīga ASV, ir spējusi šo pieņēmumu izplatīt lielai auditorijai.

Tāpat internetā plaši tiek izplatīts apgalvojums, ka reaktīvā degviela nevarot izkausēt tērauda sijas. Teorijas piekritēji norāda, ka Dvīņu torņus sagrāva iepriekš ievietoti spridzekļi.

Šādas teorijas piekritēji uzskata, ka ēkas iznīcināja ar kontrolētu spridzekļu palīdzību, kuri celtnēs bija ievietoti iepriekš. Lidmašīnu ietriekšanās Dvīņu torņos tos aktivizēja, izraisot lielu eksploziju. Konspirācijas teoriju piekritēji, analizējot situāciju, pauž, ka lidmašīnas degviela nevar radīt pietiekami augstu temperatūru, lai izraisītu tērauda konstrukcijas sagrūšanu.

2001. gada 11. septembra traģēdijas atceres pasākumi 2021. gadā
2001. gada 11. septembra traģēdijas atceres pasākumi 2021. gadā Foto: CARLOS BARRIA/REUTERS

Šīs spekulācijas papildina arī aculiecinieku versijas par to, ka ēkas sagruva pārāk ātri un vienmērīgi, kas arī liecinātu par sprādziena esamību.

Zīmīgi, ka pat specializētais izdevums "Open Chemical Physics Journal" 2009. gadā ziņoja par tirdzniecības centra debesskrāpju gruvešos atrastām ļoti iedarbīgu sprāgstvielu pēdām. Tiesa, šie apgalvojumi ir pretrunā ar oficiālo izmeklēšanas versiju, un tie līdz galam nav pierādīti.

Taču saskaņā ar oficiālo ziņojumu avarējusī lidmašīna būtiski sabojāja torņu atbalsta kolonnas. Aviokatastrofa izraisīja tērauda siju deformāciju un ēku sabrukšanu.

Nekontrolēti ugunsgrēki

Ēka, kurā atradās Centrālā izlūkošanas pārvalde (CIP), Aizsardzības departamenta un ārkārtas dienestu vadības biroji, sabruka vien dažas stundas pēc Dvīņu torņiem, bet tajā neietriecās lidmašīna.

Šīs ēkas sabrukums ir piesaistījis daudzas sazvērestības teorijas, no kurām dažas joprojām tiek izplatītas.

2001. gada 11. septembra traģēdijas atceres pasākumi 2021. gadā
2001. gada 11. septembra traģēdijas atceres pasākumi 2021. gadā Foto: GO NAKAMURA/REUTERS

Taču 2008. gadā Nacionālais tehnoloģiju institūts trīs gadus ilgajā izmeklēšanā secināja, ka ēka sabruka intensīvu un nekontrolētu ugunsgrēku dēļ, kas ilga gandrīz septiņas stundas un kurus izraisīja gruveši no Dvīņu torņiem.

Ēku sabrukums TV tiešraidē

Sazvērestības teorētiķi arī norāda, ka Pasaules tirdzniecības centra sabrukumu priekšlaicīgi paziņoja raidsabiedrības BBC korespondente Džeina Stenlija.

Ziņu aģentūra "Reuters" īsi pirms tiešraides bija kļūdaini ziņojusi par ēkas sabrukšanu, ko pārtvēra arī CNN. "Reuters" vēlāk nāca klajā ar labojumu, taču sižets turpināja izplatīties arī gadus pēc 11. septembra traģēdijas.

Biznesa lidmašīna

Dažas internetā izplatītās sazvērestības teorijas vēsta, ka ASV raķetes tika izšautas uz Pentagonu plānotā uzbrukumā, un caurums ēkā bija pārāk mazs, lai to būtu radījusi pasažieru lidmašīna.

Kāds ASV Būvinženieru biedrības loceklis žurnālam "Popular Mechanics" pastāstīja, ka caurums bijis tāda lieluma un formas tādēļ, ka viens "Boeing 757" spārns atsitās pret zemi, bet otrs tika norauts triecienā.

Tikmēr "United Airlines" reis Nr. 93 avarēja netālu no Šenksvilas, Pensilvānijas štatā, kad pasažieri mēģināja pārņemt lidmašīnas vadību no nolaupītājiem.

Sazvērestības teorētiķi apgalvo, ka to notriekusi biznesa lidmašīna, kas lidoja no tuvējās lidostas. Taču aviācijas amatpersonas lūdza lidsabiedrībai pārbaudīt teritoriju, ko tā arī izdarīja, ziņojot par pierādījumiem.

Bijušais ASV viceprezidents Diks Čeinijs vēlāk savā autobiogrāfijā atklāja, ka pēc uzbrukuma Dvīņu torņiem viņš devis rīkojumu notriekt jebkuru komerciālo lidmašīnu, kas, domājams, ir nolaupīta.

Taču haosā un apjukumā, kas sekoja uzbrukumam, viņa pavēle ​netika nodota iznīcinātāju pilotiem, teikts Komisijas 11. septembra ziņojumā.

Ebreju elite

Cita teorija nepatiesi apgalvo, ka uzbrukumos nav nogalināti ebreji, jo 4000 ebreju Pasaules Tirdzniecības centrā bija saņēmuši iepriekšēju brīdinājumu neierasties darbā.

Teorijas atbalstītāji vēsta, ka uzbrukumus sarīkoja Izraēlas valdība, lai mudinātu ASV uzbrukt tās ienaidniekiem.

11. septembra piemiņas memoriāls Ņujorkā
11. septembra piemiņas memoriāls Ņujorkā Foto: SPENCER PLATT/AFP

Taču traģiskajā notikumā bojā gāja arī 119 ebreji un vēl vismaz 72 bojāgājušie tiek uzskatīti par ebrejiem.

Saskaņā ar BBC dokumentālās filmas "Conspiracy Files" pētījumu 9,2% bojāgājušo var būt ebreji. 2001. gadā Ņujorkā kopumā 9,7% iedzīvotāju bija ebreji.

Dati liecina par iespējamību, ka tajā dienā varētu būt miruši līdz 400 ebreju.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu