50 miljoni cilvēku pasaulē dzīvo modernas verdzības apstākļos

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Aptuveni 50 miljoni cilvēku visā pasaulē šobrīd dzīvo modernas verdzības apstākļos, teikts jaunākajā Starptautiskās darba organizācijas (ILO), Starptautiskās migrācijas organizācijas (IOM) un cilvēktiesību organizācijas “Walk Free” ziņojumā.

Par moderno verdzību ziņojumā tiek dēvēts piespiedu darbs vai piespiedu laulība, no kuras iesaistītais cilvēks nevar atteikties vai izbēgt, draudu, vardarbības vai māņu rezultātā.

Pirmdien publiskotais ziņojums balstīts uz vairāk nekā 180 valstīs veiktām iedzīvotāju aptaujām un pētījumiem, vēsta ASV raidorganizācija CNN.

Salīdzinājumā ar iepriekšējo ziņojumu, kas publiskots 2016.gadā, modernajā verdzībā dzīvojošo cilvēku skaits palielinājies par 25%.

Kā teikts ziņojumā, Covid-19 pandēmija, bruņoti konflikti un klimata krīze pēdējo gadu laikā veicinājusi nopietnus traucējumus nodarbinātībā un izglītībā, kas novedis pie nabadzības, nedrošas migrācijas un pret dzimumu vērstas vardarbības pieauguma. Šie visi apstākļi rada riskus modernās verdzības pieaugumam.

Ziņojuma autori uzsver, ka verdzības mazināšanai pasaulē ir nepieciešami labāki likumi un lielāka aizsardzība sievietēm, meitenēm un citām ievainojamākajām sabiedrības grupām.

Piespiedu laulībā šobrīd dzīvo aptuveni 22 miljoni cilvēku, kas ir par 43% vairāk nekā 2016.gadā.

Vairāk nekā divas trešdaļas piespiedu laulībā esošo cilvēku ir sievietes un nepilngadīgas meitenes, kas tādējādi tiek pakļautas arī lielākam seksuālas izmantošanas un vardarbības riskam

Savukārt piespiedu nodarbinātībā esošo cilvēku skaits ir palielinājies 11% - līdz 28 miljoniem.

Katrs astotais piespiedu darbu darošais ir bērns.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu