Karalienes bēru viesi: kuri būs un kuri nav aicināti?

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/SIPA/AP/Scanpix, TVNET kolāža

Lielbritānijas karalienes Elizabetes II bēres ir vēsturisks brīdis, jo pasaule atvadīsies no visilgāk Lielbritānijā valdījušā (70 gadi) monarha. Atvadas ar grezno ceremoniju un dievkalpojumu notiks pirmdien - 19. septembrī, un paredzams, ka tās klātienē vēros ap 500 lūgtu viesu. 

Nedēļas nogalē pēc karalienes nāves (8. septembris) tika izsūtīti ielūgumi, un tos gaidīja aptuveni 500 valstu vadītāji un ārvalstu augsta līmeņa amatpersonas.

Lielākajai daļai valsts līderu ir lūgts ierasties ar komerciāliem reisiem, un viņus visus tālāk ar autobusiem aizvedīs uz bēru vietu.

Ceremonija notiks Vestminsteras abatijā, kura var uzņemt aptuveni 2200 cilvēku.

Lūk, ko BBC līdz šim zina informēt par bēru viesiem. 

Eiropas karaļnami

Bērēs īpaši tiek gaidīti karalisko ģimeņu pārstāvji no visas Eiropas, no kuriem daudzi ir karalienes Elizabetes II asinsradinieki.

Beļģijas karalis Filips un karaliene Matilde ir jau apstiprinājuši, ka ieradīsies, tāpat arī akceptu devuši Nīderlandes karalis Vilems Aleksandrs un viņa sieva karaliene Maksima, kā arī bijusī Nīderlandes karaliene  - princese Beatrikse.

Arī Spānijas karalis Felipe un karaliene Letīcija ir pieņēmuši ielūgumu. Paredzams, ka noteikti bērēs redzēsim arī Norvēģijas, Zviedrijas un Dānijas karaliskās ģimenes.

ASV prezidents

Baltais nams ir apstiprinājis informāciju, ka prezidents Džo Baidens piedalīsies bērēs kopā ar pirmo lēdiju Džilu Baidenu. 

Ir izskanējuši pieņēmumi, ka bijušais prezidents Baraks Obama un bijusī pirmā lēdija Mišela Obama varētu saņemt privātus ielūgumus.

Sadraudzības valstis

Paredzams, ka bērēs piedalīsies vadītāji no visām Sadraudzības valstīm, kuru valdniece bija karaliene visu savas valdīšanas laiku.

Ielūgumus pieņēmuši ir Austrālijas premjerministrs Entonijs Albanese, Jaunzēlandes premjerministre Džesinda Ārderna un Kanādas premjerministrs Džastins Trudo.

Paredzams, ka tajā piedalīsies vairāki ģenerālgubernatori, kas pārstāv monarhu Sadraudzības valstis.

Citi valsts līderi

Citi pasaules līderi, kuri ir pieņēmuši ielūgumu: Vācijas prezidents Franks Valters Šteinmeiers, Itālijas prezidents Serdžo Matarella, kā arī Eiropas Komisijas prezidente Ursula fon der Leiena. Arī Latvijas prezidents Egils Levits ar kundzi dosies uz karalienes bērēm. 

Dienvidkorejas prezidents Yoon Suk-Yeol un Brazīlijas prezidents Žairs Bolsonaru arī apstiprinājuši savu dalību.

Paredzams, ka ceļojumā dosies arī Japānas imperators Naruhito, Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans un Francijas prezidents Emanuels Makrons.

Nav zināms, vai Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins saņems ielūgumu un vai pieņems to.

Irānas Islāma Republika, kas ilgu laiku ir pakļauta starptautiskajām sankcijām saistībā ar tās kodolprogrammu, būs pārstāvēta tikai vēstnieku līmenī.

Neielūgtie viesi

Nav ielūgts neviens pārstāvis no Krievijas, Baltkrievijas un Mjanmas, raksta BBC.

Diplomātiskās attiecības starp Apvienoto Karalisti un Krieviju ir sabrukušas kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā, un Krievijas prezidenta Vladimira Putina pārstāvis pagājušajā nedēļā paziņoja, ka viņš "neapsver" apmeklēt bēres.

Iebrukums tika sākts daļēji arī no Baltkrievijas teritorijas, kuras prezidents Aleksandrs Lukašenko ir prezidenta Putina tuvs sabiedrotais.

Apvienotā Karaliste ir arī ievērojami samazinājusi savu diplomātisko klātbūtni Mjanmā kopš militārā apvērsuma valstī 2021. gada februārī.

Karalienes valsts bēres notiks 19.septembrī plkst.11 (plkst.13 pēc Latvijas laika) Vestminsteras abatijā.

Pēc karalienes došanās mūžībā par Lielbritānijas karali kļuvis viņas vecākais dēls Čārlzs III.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu