Olena Zelenska: Kara laikā Ukrainas ekonomiku notur sievietes

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Krievijas iebrukuma laikā stiprās ukraiņu sievietes ir valsts ekonomikas mugurkauls, sacīja Ukrainas pirmā lēdija Olena Zelenska, attālināti atklājot Rīgā notiekošo starptautisko konferenci “Novatore Impact Summit”.

Labdien, dāmas un kungi. Priecājos, ka varu pievienoties samitam.

Gandrīz puse Ukrainas uzņēmēju ir sievietes. Citos apstākļos es ar prieku runātu par šo tematu: kā ir būt ukraiņu uzņēmējai mierīgā, plaukstošā valstī. Pirms Krievijas iebrukuma mēs centāmies radīt sabiedrību, kurā visiem ir vienlīdzīgas iespējas. Taču karš mums visiem lika atgriezties pie izdzīvošanas jautājumiem. 

Man - tāpat kā, nešaubos, ikvienam no mums - ir sāpīgi skatīties ne tikai uz izpostītajām mājām, bet arī Krievijas raķešu iznīcinātajiem tirgiem, veikaliem un kafejnīcām. Jo tas ir mūsu smagais darbs, iztikas avots, kas cieš triecienus un zaudējumus tāpat kā visa mūsu valsts.

Kāda ukraiņu uzņēmēja patlaban piedalās ofensīvā austrumos - jo pēc 24.februāra tūkstošiem mūsu sieviešu ņēma rokās ieročus.

Kāda ukraiņu uzņēmēja, kura kādreiz šuva modīgu apģērbu, tagad ražo ziemas formastērpus karavīriem.

Viņa sava restorāna virtuvi atdevusi brīvprātīgajiem, kuri baro kara bēgļus.

Viņa savu biroju pārveidojusi par labdarības organizāciju. Viņa mēro tūkstošiem kilometru, lai savāktu humānās palīdzības sūtījumus.

Kāda ukraiņu uzņēmēja, kuras bizness ir internetā, turpina to vadīt no Ukrainas vai sāk visu no jauna kādā citā vietā - taču viņa nepārtrauc strādāt.

Ukrainas sievietes - tas ir spēks un iedvesma. Ukrainas sievietes strādā, lai ekonomika neapstājas, un viņas cīnās, lai tā paliktu Ukrainas ekonomika.

Dārgie pasākuma dalībnieki, es pateicos ikvienam no jums, ka atbalstāt Ukrainas sievietes. Par spīti apšaudēm, mūsu pilsētās darbu turpina veikali, aptiekas, saloni un kafejnīcas. Esmu pateicīga Ukrainas uzņēmējām par to, ka ir iespēja nopirkt nepieciešamās lietas vai vienkārši iedzert kafiju. Esmu viņām pateicīga par to, ka ekonomika turpina darboties un ukraiņi var dzīvot normālu dzīvi, neskatoties ne uz ko.

Profesionalitātei nav dzimuma. Tāpat kā līderībai.

Domāju, ka pēc mūsu uzvaras Ukrainas sabiedrībā tiks pārskatīta sievietes loma - gan karā, gan valsts atjaunošanā pēc kara. Esmu pārliecināta: šajā samitā sanākušo sieviešu pieredze mums būs īpaši vērtīga.

“Novatore Impact Summit” ir starptautiska konference sieviešu ekonomiskai spēcināšanai, kas no šī gada 22. līdz 23. septembrim notiks Rīgā. Tās mērķis - veicināt sieviešu ekonomisko aktivitāti un sekmēt dzimumu dažādību augstākajās biznesa līderpozīcijās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu