Foto ⟩ Latvijā ierodas raķešu artilērijas sistēmas "Himars"

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Augstas mobilitātes raķešu artilērijas sistēmas HIMARS.
Augstas mobilitātes raķešu artilērijas sistēmas HIMARS. Foto: Paula Čurkste/LETA

Pirmdien, 26. septembrī, Militāro mācību cikla “Namejs 2022” rudens posma ietvaros Latvijā ar ASV militāro gaisa kuģi C-130 ieradušās ASV bruņoto spēku augstas mobilitātes raķešu artilērijas sistēmas "HIMARS", portālu TVNET informēja Nacionālo bruņoto spēku (NBS) pārstāvji.

Kā skaidroja NBS pārstāvji, "HIMARS" Latvijā nogādātas, lai trenētu vienību sadarbību un savietojamību. Militāro mācību cikla "Namejs 2022" rudens posma laikā NBS Mehanizētā kājnieku brigāde ir identificējusi divus mācību mērķus, kurus nav iespējams droši iznīcināt ar pašlaik Latvijas armijas rīcībā esošiem ieročiem. Atbilstoši NATO sabiedroto komandķēdei, Mehanizētā kājnieku brigāde veica HIMARS sistēmu piegādes un pielietošanas pieprasījumu.

Atgādinām, ka HIMARS ir augstas precizitātes raķešu artilērijas sistēmas ar aptuveni 300 kilometru darbības rādiusu.

"HIMARS" raķetes Latvijā nogādāja ASV militārais gaisa kuģis C-130, kurš nosēdās lidlaukā "Spilve". Vienlaikus "HIMARS" tika nogādātas arī Liepājas lidostā. Pasākumā piedalījās arī aizsardzības ministrs Artis Pabriks, Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš un ASV vēstnieks Latvijā Džons Kārvails.

Latvijā ierodas raķešu artilērijas sistēmas "Himars"
Latvijā ierodas raķešu artilērijas sistēmas "Himars" Foto: Paula Čurkste/LETA

NBS pārstāvji uzsvēra, ka jau šajā dienā "HIMARS" nekavējoties dosies pildīt mācību uzdevumus.

Vingrinājuma mērķis ir demonstrēt Nacionālo bruņoto spēku un ASV bruņoto spēku sadarbības spējas, Latvijas armijai veicot mērķu atklāšanu, identificēšanu un izvērtēšanu, kā arī Latvijas pusei sagatavojot un ASV pusei izpildot uguns atbalsta pieprasījumu.

Pēc nolaišanās Liepājas lidostā HIMARS sistēmas devās uz Šķēdes militāro poligonu Dienvidkurzemes novada Vērgales pagastā, lai ar mācību raķetēm veiktu šāvienus pa mērķi Baltijas jūras ūdeņos Latvijas ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā.

Jau ziņots, ka šī gada jūlijā Latvijas Aizsardzības ministrija (AM) saņēma piedāvājumus no potenciālajiem krasta aizsardzības raķešu piegādātajiem un nosūtījusi pieprasījumu ASV par Ukrainā sevi labi parādījušās raķešu artilērijas sistēmas "Himars" iegādi.

Tāpat vēstījām, ka turpmāko trīs gadu laikā finansējums Latvijas valsts aizsardzībai tiks pakāpeniski palielināts līdz 2,5% no iekšzemes kopprodukta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu