Igaunijas prezidents: Krievija ar veto tiesībām paralizē ANO Drošības padomes darbu (1)

TVNET/LETA/ERR
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Krievijas agresija pret Ukrainu rada nopietnāko apdraudējumu mieram pasaulē kopš Otrā pasaules kara, trešdien pirmo reizi kopš stāšanās amatā uzrunājot Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Ģenerālo asambleju, paziņoja Igaunijas prezidents Alars Kariss, uzsverot, ka Krievijas veto tiesības ir paralizējušas ANO Drošības padomes darbu.

Kā sacīja Kariss, ar karu Ukrainā Krievija parādīja, ka nekādi neievēro starptautiskās tiesības un kārtību.

"Nežēlīgā un negodīgā agresija ir visnopietnākais apdraudējums mieram un drošībai pasaulē kopš Otrā pasaules kara. Tas grauj ANO un starptautiskās sabiedrības drošības pamatus," paziņoja Igaunijas prezidents.

Viņš uzsvēra, Krievija ir uzbrukusi ANO vērtībām un pārliecībai, bet ar savām veto tiesībām ir paralizējusi Drošības padomes darbu, tādēļ padomei pašreizējā formātā nav iespējams izpildīt savu uzdevumu.

"ANO pašā sirdī ir Drošības padome. Apkaunojoši, ka pēc 24.februāra [kad Krievija sāka visaptverošu iebrukumu Ukrainā] ir bijis tikai viens paziņojums par Ukrainas jautājumu. Cik postošiem kariem ir jānotiek, lai veiktu ārkārtīgi nepieciešamo Drošības padomes reformu?" retoriski jautāja Kariss.

Igaunijas prezidents uzsvēra, ka Krievijas agresija ir izraisījusi inflācijas, pārtikas un migrācijas krīzi pasaulē.

Tāpat Kariss savā runā pauda bažas par cilvēktiesību situāciju visā pasaulē, īpašas bažas izsakot par Afganistānu, Sīriju un Ķīnu.

ANO Ģenerālās asamblejas 77.sesija Ņujorkā turpinās no 13. līdz 27.septembrim.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu