Kaucmindes pils izsolīta par nepilniem 82 tūkstošiem eiro (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Rent in Riga/Publicitātes foto

Par 81 675 eiro ar pievienotās vērtības nodokli (PVN) izsolīta SIA "Cvir" piederošā Kaucmindes pils Bauskas novada Rundāles pagastā, liecina informācija elektronisko izsoļu vietnē "izsoles.ta.gov.lv".

Izsoli rīkoja zvērinātā tiesu izpildītāja Zane Trasūne. Nekustamā īpašuma novērtējums un izsoles sākumcena bija 25 000 eiro, izsoles solis - 500 eiro. Cena ir apliekama ar pievienotās vērtības nodokli.

Nekustamais īpašums sastāv no zemesgabala ar kopējo platību 45 900 kvadrātmetri un Kaucmindes pils ar kopējo platību 2905,9 kvadrātmetri. Noslēgts nekustamā īpašuma nomas līgums.

Piedzinēji ir Valsts ieņēmumu dienests (VID) un Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde.

Izsole sākās 23.augustā un noslēdzās 22.septembrī.

Portāls "Lsm.lv" pērn vēstīja, ka Kaucmindes pils saimnieki mainījušies vairākkārt. Sākumā tā bija pašvaldības uzņēmuma SIA "Kaucmindes pils" īpašums, tad tā tika pārdota. Gandrīz 15 gadus muiža atradās SIA "Intelco" rokās. Firmu vadīja kādreizējā iekšlietu ministra Māra Gulbja tēvs, kurš 2011.gadā 45% īpašuma pārdeva uzņēmējam Ervīnam Isajevam. 2016.gadā Gulbja uzņēmums SIA "Dejo ar zvaigzni" no tēva mantoto pili pārdeva juridisko pakalpojumu sniedzējam "Cvir", kas neilgi pirms tam bija pārpircis arī Isajeva daļas.

Zemesgrāmatas informācija liecina, ka "Cvir" īpašuma 45% daļu no Isajeva iegādājās par 112 500 eiro, bet "Dejo ar zvaigzni" daļas par 83 750 eiro.

Kā vēsta aģentūras LETA arhīvs, Gulbis 2015.gadā bija iecerējis veikt pils sakopšanu ar plānu to atjaunot. "Lsm.lv" ipriekš rakstīja, ka arī "Cvir" bijuši plāni pili sakārtot - "Cvir" īpašnieces Rūtas Ligeres dzīvesbiedrs Roberts Ligers bijis apņēmības pilns sakārtot Kaucmindes pili un 2017.gada pavasarī žurnālistiem solīja, ka drīzumā tiks atjaunota nama fasāde un jumts, bet pēc dažiem gadiem pilī tiks izveidots rehabilitācijas centrs.

Kā liecina Bauskas novada būvvaldes sniegtā informācija, īpašnieka interese par muižu sākusi mazināties 2018.gadā, rakstīja "Lsm.lv". Kaut arī bija izsniegta būvatļauja, saskaņots projekts un visas ieceres bija atbalstījusi Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde, vērā ņemami darbi nenotika. Tomēr kaut kas labots tika, jo pēc gada Kaucmindes muižā notika nelaimes gadījums, kurā bojā gāja strādnieks. Kopš tā laika objektā noteikts būvniecības liegums un sākts kriminālprocess. Vēl pie dīkstāves iemesliem muižas īpašnieki minējuši Covid-19 radītās jukas un būvmateriālu sadārdzinājumu.

Privātīpašums Kaucmindes pils sastāv no pils ēkas 2887 kvadrātmetru kopplatībā un tam pieguļoša gleznaina parka 4,59 hektāru platībā.

Kaucmindes pili ieskauj divi dārzi - viens regulārais dārzs, kuru veidojis dārznieks K.Savickis ap 1780.gadu, bet otrs ir ainavu parks, kas veidots 19.gadsimtā un aptver Kauces upītes gravu. Zemes gabala ziemeļu robežu veido neliela upīte, rietumu robežu - divi sakopti un iztīrīti mākslīgie dīķīši.

Kaucmindes pils atrodas Latvijas "arhitektonisko pērļu trijstūrī". Līdz baroka stila Latvijas arhitektūras un mākslas šedevram Rundāles pilij ir tikai astoņi kilometri, līdz viduslaiku restaurētajai Bauskas pilij - trīs kilometri, bet līdz Mežotnes pilij - 10 kilometri.

Muiža kopā ar stalli un klēti būvēta ap 1780.gadu agrīnā klasicisma stilā, domājams, pēc arhitekta Severīna Jensena projekta. No 1909.gada līdz 1912.gadam veikta lielākā muižas pārbūve, ko vadīja arhitekts Leo Reinīrs.

Kaucmindes pilij jeb Kaucmindes muižas muižnieka dzīvojamajai ēkai piešķirts valsts nozīmes arhitektūras kultūras pieminekļa statuss ar Kultūras ministrijas 1998.gada 29.oktobra rīkojumu.

"Cvir" reģistrēta 2011.gadā, un uzņēmuma pamatkapitāls ir 2800 eiro. Uzņēmuma īpašniece ir Rūta Ligere. "Firmas.lv" informācija liecina, ka uzņēmums nav publiskojis 2021. un 2020.gada pārskatus, bet 2019.gadā tas strādājis ar 62 860 eiro apgrozījumu un cietis 8087 eiro zaudējumus.

Saskaņā ar "Firmas.lv" informāciju "Cvir" reģistrētais VID administrēto nodokļu parāds 13.septembrī bija 23 480,59 eiro.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu