Kad mēs topam par vecu seksam? Atbild seksa koučs (1)

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

"Man ir 70 - sievai 64. Vai man būtu jāpiekrīt viņai, ka esam par vecu seksam? Sievu es ļoti mīlu, bet es aizvien iedomājos par seksu, ko viņa nevēlas. Kā man rīkoties?" jautā lasītājs. 

Foto: publicitātes

Atbildi uz jautājumu lūdzām baudas ekspertei, sertificētam koučam Ievai Sīmanei.

"Patiess prieks lasīt, ka cilvēks ir seksuāli vitāls arī senioru vecumā, nudien iedvesmojoši.

Seksam nevar būt par vecu, seksualitātei nav vecuma ierobežojumu. Mēs piedzimstam kā seksuālas būtnes un aizejam no šīs pasaules kā seksuālas būtnes.

Seksualitātei piemīt fluiditāte, tātad, mainība, katrā vecumā, dzīves situācijā izpaužoties atšķirīgi.

Būtu svarīgi izprast sievas nevēlēšanās iemeslu, jo atrunām par to, ka seksu nevēlamies, parasti ir cēlonis. Vēlos aicināt izrunāt abu partneru vajadzības cieņpilnā veidā un, ņemot vērā sarunas secinājums, būvēt turpmākos seksuālos paradumus. Šādā gadījumā ir vērts vērsties arī pie attiecību speciālista, kas kā moderators palīdz veidot produktīvu, uz abām pusēm vēlamu rezultātu vērstu sarunu.

Iespējamie iemesli var būt saistīti gan ar fiziskās, mentālās veselības stāvokli, gan arī ar jūsu attiecību dinamiku.

Tīri seksuālo kontekstu skatot, redzu šādus izaicinājumus, kaut arī jāskata būtu sievietes veselība un nostāja kopumā:

1. Zemāks libido var būt saistīts ar psiholoģiskām izmaiņām pēc menopauzes.

2. Sieviete šajā vecumā var nejusties seksuāli aktīva, jo, iespējams, tas saistīts ar maksts komfortu, konkrēti, sausumu. Tas saistīts ar hormona estrogēna darbības beigām. Šādos gadījumos vēlams rūpīgāk piedomāt pie tā, kā sievietei radīt noskaņojumu, kā uzbudināt, iesildīt, kā arī mitrināt maksti ar atbilstošu lubrikantu, ja dabiskā lubrikācija ir samazinājusies.

3. Svarīga ir cieņpilna, otra vēlmes izzinoša komunikācija. Varbūt esat pārlieku uzstājīgs, tas var attālināt partneri no seksuālās vēlmes. Dodieties randiņos, pastaigās, dariet kopā patīkamas lietas ārpus seksuālā konteksta un tas paaugstinās arī libido.

4. Runājiet ar sievu par ieguvumiem, ko sniedz sekss ar mīļoto cilvēku.

Klitorāls un vagināls sekss ir pat ieteicams, jo zināms, ka mīlēšanās nomierina, atbrīvo no stresa. Sekss palīdz saglabāt dzimumorgānu veselību, palīdz novērst maksts atrofijas simptomus, kas, kā tiek lēsts dažādos avotos, ietekmē ap 80% sieviešu pēc menopauzes. Regulārs, baudāms sekss un orgasmi palielina asins plūsmu iegurnī, rada kopēju ķermenisku labsajūtu, uzlabo sievietes vizuālo izskatu, ādas mirdzumu, kā arī miega kvalitāti.

Sekss ir veselīgs un ieteicams cilvēkiem jūsu vecumā!

Ieva Sīmane
Ieva Sīmane Foto: No personīgā arhīva

Ieva Sīmane, baudas eksperte, sertificēts koučs, psihoterapeite apmācībā.

Kontakti:

e-pasts: ie.simane@gmail.com

Facebook: Par baudām. Ieva Sīmane 

Podkāsts “Par baudām ar Ievu Sīmani” 

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu