Kariņš: JV nākamajā Saeimā vieglāk būtu sadarboties ar tagadējās koalīcijas partneriem (11)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere/LETA

Ja apvienība "Jaunā vienotība" (JV) iekļūs 14.Saeimā, tad visvieglākā sadarbība koalīcijas veidošanā būtu ar tagadējiem koalīcijas partneriem - Nacionālo apvienību, "Attīstībai/Par!" un "Konservatīvajiem", savukārt sadarbība nav iespējama ar prokremliskiem spēkiem, intervijā aģentūrai LETA sacīja Ministru prezidents un JV premjera amata kandidāts Krišjānis Kariņš.

Jautāts, vai pēc tam, kad partija "Saskaņa" ir deklarējusi, ka iestājas pret karu Ukrainā, JV to joprojām uzskata par prokremlisku spēku, Kariņš atbildēja, ka šobrīd nejūtas pārliecināts, ka "Saskaņa" kā politiskais spēks šajā ziņā ir mainījusies.

Savukārt, atbildot par potenciālo sadarbību ar partiju "Progresīvie", kas saskaņā ar socioloģiskajām aptaujām varētu iekļūt 14.Saeimā, JV līderis atzina, ka nav pietiekami iepazinies ar viņu programmu, bet par "Progresīvo" politiķiem, kurus pazīstot, kā arī par sadarbību Rīgas domes koalīcijā, viņam nav sakāms nekas slikts.

Vienlaikus Kariņš norādīja, ka "Progresīvie" sevi ir definējuši kā sociāldemokārtus, un jautājums ir, "cik tālu pa kreisi, nonākot Saeimā, būs viņu faktiskā politika". "Man ir aizdomas, ka atsevišķos punktos mums varētu būt lielas diskusijas, pirms mēs nonāktu pie kopsaucēja," atzina tagadējais premjers.

Arī par potenciālo sadarbību ar jaunveidoto "Apvienoto sarakstu" Kariņš izteicās izvairīgi, uzsverot, ka šī politiskā spēka ievēlēšanas gadījumā daudz ko noteiks tas, kas būs "Apvienotā saraksta" Saeimas deputāti.

"Piemēram, Didzim Šmitam, kas [13.Saeimā] tika ievēlēts no "KPV.LV", ir bijuši publiski izteikumi, kas man galīgi nav saprotami. Turklāt savulaik, veidojot šo valdību, viņš tika aicināts būt par ekonomikas ministru un atteicās. Līdz ar to viņam bija iespēja uzņemties atbildību un viņš no tās atteicās," sacīja Kariņš.

Savukārt kategoriski viņš noraida sadarbību ar Zaļo un zemnieku savienību, ar kuru iepriekš JV ir strādājusi kopā vairākās valdībās.

"Viņi par savu premjera amata kandidātu ir izvēlējušies Aivaru Lembergu, kurš ir izcēlies ar to, ka NATO karaspēku Latvijā nosaucis par okupantiem, kurš ir mūsu stratēģiskā partnera - ASV - sankcijām pakļauts indivīds par korupciju un tiesas procesā par to pašu ir notiesāts. Es nevaru iedomāties nevienu Eiropas valsti, kur šāds kandidāts tiktu nopietni piedāvāts. Tā ir kaut kāda īpatnība, ka mums ir politiskais spēks, kurš, šķiet, pat ar lepnumu grib piedāvāt tādu kandidātu. Es neredzu, kā ar viņiem šādos apstākļos varētu sadarboties," sacīja JV līderis.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu