RAKUS maciņš gaidāmajai apkures sezonai nav gatavs, norāda Paeglītis

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Leiniša/LETA

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) maciņš gaidāmajai apkures sezonai nav gatavs, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" pirmdien, 26. septembrī, atzina slimnīcas valdes priekšsēdētājs Imants Paeglītis.

Tehniski slimnīca gaidāmajai apkures sezonai ir gatava, bet maciņš tai nav gatavs, kas ir lielākā problēma, ar ko pēdējā laikā saskaras iestāde.

"Mums ir pilnīgi skaidrs, kādai ietekme pie pašreizējiem energoresursu tarifiem varētu būt šajā gadā - slimnīcai tie būtu papildu 4 miljoni eiro izdevumi šogad. Nākamajā gadā ietekme būs vēl lielāka - tie varētu būt vēl 6 miljoni eiro. Salīdzinot pret 2021.gadu, 2023.gadā būs salīdzinoši plus 10 miljoni eiro. Vienkāršāk pieaugumu varētu raksturot tas, ka viena diena decembrī līdz šim izmaksāja nepilnus 13 000 eiro, bet ar jaunajiem tarifiem tie būtu 60 000 eiro dienā, kas ir vairāk nekā piecas reizes liels pieaugums," stāstīja Paeglītis.

Viņš uzsvēra, ka slimnīca ar saviem resursiem, veicot visdažādākos ekonomijas pasākumus, nevar nosegt lielo pieaugumu. Tāpēc arvien tiek gaidīts atbalsts no valsts puses. Sarunas tie īstenotas ar Nacionālo veselības dienestu, bet pagaidām risinājuma nav.

Slimnīcā izstrādāts vērienīgs taupības pasākumu plāns, un tie visdrīzāk skars arī pašsajūtu slimnīcā, jo nāksies samazināt arī telpu temperatūru. "Protams, tas nebūs tik drastiski, lai slimnieks palātā saltu, bet par trim četriem grādiem mums to nāksies darīt," teica Paeglītis.

RAKUS izmaksu sadārdzinājumus spējot nosegt līdz gada beigām, pārtraucot vairākus projektus. Piemēram, patlaban notiek process pie Vēža centra akreditācijas, izdevumus sedzot tikai no slimnīcas līdzekļiem un gaidot, kad šis projekts tiks apstiprināts un tam tiks piešķirts finansējums. Šis ir viens no piemēriem, ko nāktos apturēt līdz brīdim, kad piešķirs finansējumu. Ja problēma būs ilgstoša un nebūs papildu atbalsta, slimnīcai var rasties problēmas segt kādus maksājumus.

Viss, kas attiecas uz pacientu ārstēšanas procesa pasliktināšanos, tiks ietekmēts kā pēdējais - tikai tad, kad slimnīca būs "izmisuma spiesta" to darīt. RAKUS tagad domā, kā samazināt telpas, kas tiek izmantotas ārstēšanai, iespējams, slēdzot palātas ar vienu vai diviem pacientiem, jo tās ir neekonomiskas.

Slimnīca patlaban neraugās uz iespējām atteikties no kādu operāciju īstenošanas, taču tiek raudzīts uz virkni pakalpojumu, kur tarifi nenosedz slimnīcas izmaksas un ko gan varētu ierobežot.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu