NVO: Protestos Irānā gājuši bojā vismaz 76 cilvēki

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Protesti Irānā.
Protesti Irānā. Foto: -

Irānā protestos, ko izraisījusi jaunas sievietes nāve tikumības policijas iecirknī, gājuši bojā vismaz 76 cilvēki, pirmdien paziņojusi nevalstiskā organizācija "Iran Human Rights" (IHR).

"Mēs aicinām starptautisko sabiedrību apņēmīgi un vienoti spert praktiskus soļus, lai apturētu protestētāju nogalināšanu un spīdzināšanu," paziņoja IHR direktors Mahmuds Amiri Moghadams, piebilstot, ka video no Irānas un miršanas apliecību kopijas, kas nonākušas IHR rīcībā, liecina, ka uz protestētājiem šauts ar īstām lodēm.

Nāves gadījumi reģistrēti 14 provincēs. Vislielākais skaits - 25 nāves gadījumi - reģistrēts Māzenderānas provincē. Teherāna bijuši trīs nāves gadījumi.

IHR arī ziņoja, ka vairums ģimeņu bijušas spiestas naktī klusām apglabāt mirušos un tās piespiestas atteikties no publiskām bērēm.

Saskaņā ar oficiālo informāciju protestos gājis bojā 41 cilvēks, tai skaitā vairāki drošības spēku locekļi.

Protestus Irānā izprovocēja 22 gadus vecās Mahsas Amini nāve policijas apcietinājumā 16.septembrī.

Tikumības policija Amini aizturēja "neislamiskā" apģērba dēļ un nogādāja policijas iecirknī. Kā skaidroja policija, tur Amini radušās sirds problēmas, un viņa nomirusi trīs dienas pēc aizturēšanas. Amini ģimenes locekļi un aktīvisti apšauda policijas sniegto notikumu versiju un tur aizdomās policistus par Amini piekaušanu.

Amini nāve izsaukusi valsts mēroga sašutumu un protestus, kas turpinājušies jau desmito nakti pēc kārtas.

Simtiem demonstrantu, reformistu aktīvistu un žurnālistu Irānā ir aizturēti.

Irānas varasiestādes uz protestiem reaģējušas ar spēku un ierobežojušas piekļuvi internetam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu