Kā pārvarēt rakstīšanas krīzi jeb pieci padomi, lai balta lapa nebiedē (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Kā sākt rakstīt? Kā nesapīties šaubās, bailēs un iedvesmas gaidīšanā, kad priekšā balta lapa, kas jāaizpilda ar radošu vai pat ne tik radošu rezultātu? Pieredzē pārbaudītos ieteikumos dalās radošo tekstu autore, biznesa iespēju festivāla "Icebreakers" radošuma vēstnese un psiholoģijas studente Madara Senkane.

Ja vēlies sākt izpausties rakstīšanas mākslā vai arī esi iestrēdzis un nezini, kā atsākt un kur meklēt iedvesmu, ielūkojies Madaras Senkanes, radošo tekstu autores un biznesa iespēju festivāla "Icebreakers" radošuma vēstneses, ieteikumos, kas ļaus veiksmīgi uzrakstīt kā radošus, tā akadēmiskus tekstus.

#1 Sagatavo vidi

Uzvārīt tēju, uztaisīt desmaizi, uzvilkt siltākas zeķes, sameklēt lādētāju – izcili iegansti, lai atliktu rakstīšanu. Sagatavojies jau iepriekš, lai nenovērstu savu uzmanību no uzdevuma un netērētu laiku nelietderīgi. Piedomā, lai rakstīšanas apstākļi būtu patīkami (mūzika, temperatūra, apgaismojums, gardumi), procesa saistīšana ar prieku un baudu var krietni pacelt motivāciju. Ja prasās palielināt dopingu, papildini apkārtējo vidi ar elementiem zilā krāsā. Pētījumi liecina, ka tā var palīdzēt atraisīt radošumu. Ja mīksts krēsls un omulīga noskaņa uzdzen miegu vai gluži vienkārši nepalīdz, dodies pastaigā – ir pētījumi, kas liecina, ka pat īsa pastaiga var veicināt radošumu.

#2 Ideju atvilktne

Dušā un pirms miega idejas virpuļo prātā kā bites, bet, piesēžoties pie rakstīšanas, galvā svilpo vējš? Ievies kladi vai digitālu piezīmju blociņu, kurā sakrāt tēmas, idejas un frāzes, kas var palīdzēt piešķilt ko vērtīgu. Pat tad, ja tās neizmantosi plašākiem rakstu darbiem, tas trenēs tavu uzmanību, ļaus vieglāk pamanīt un piefiksēt noderīgas domas, kas skrien cauri prātam. Tas, savukārt, ne vien attīstīs apzinātību un radošumu, bet var arī palīdzēt stiprināt pašapziņu. Brīnišķīgs komplekts, kas palīdzēs aizbaidīt bailes no baltās lapas.

#3 Nomaini iedvesmu ar motivāciju

Mūzas ir izvēlīgas un kaprīzas (un izdomātas), un iedvesma var pievilt. Gaidot uz tām, var palikt gaidot. Motivācija ir krietni drošāks pamatakmens, tikai jāatrod, kas strādā tev, kas dzen uz priekšu tieši tevi. Apdomā to dziļi, nekautrējoties un nesalīdzinot sevi ar citiem. Kārtīgi padarīta darba sajūta, kad pierakstītas precīzi 10 lapaspuses? Apkārtējo atzinība, autoritātes vērtējums, grūtību pārvarēšanas gandarījums? Šokolādes gabaliņš ik pēc 10 vārdu virknēšanas minūtēm? Izpēti, kas ir tavs dzinulis, un izmanto to kā motivāciju.

#4 Ar iejūtību

Baidoties sākt, mēs lielākoties baidāmies kļūdīties. Varētu šķist, ka skarbs iekšējais kritiķis ir tas, kas ļauj sākt un turpināt ceļu uz virsotnēm, taču Kalifornijas Universitātes pētījums liecina, ka izturēšanās ar iejūtību un līdzcietību pret sevi, ja sanācis kļūdīties, motivē sasniegt labākus rezultātus. Ja uzrakstītais nešķiet gana labs, nav izdevies sasniegt mērķi vai kaut piesēsties pie rakstīšanas, runā ar sevi tā, kā runātu ar mīļu draugu vai bērnu, kam gadījies mazliet nošaut greizi.

#5 Vienkārši sāc

Radošumā nav pasivitātes. Ja rokas klēpī salicis cerēsi, ka pār tevi nolaidīsies iedvesma, vari zaudēt ne tikai laiku, bet arī motivāciju un pārliecību. Jo iedvesma var arī neatnākt. Nekad. Liec sev pievērsties rakstīšanai kaut uz nieka 15 minūtēm, ja arī neizdosies radīt ko vērtīgu vai vismaz sakarīgu, lapa jau būs sākusi pildīties un domas – plūst. Tev būs atspēriena punkts nākamajai reizei. Rakstīšana ir labākais veids, lai kaut ko uzrakstītu.

Un vispār

Lapa nekad nav balta. Ja esi ķēries pie rakstīšanas, tava pieredze, vēlmes, motivācija, iegribas vai pat bailes jau ir bruģējušas taciņu, lai līdz šai lapai nonāktu. Viss tajā jau ir ierakstīts, tavs uzdevums – padarīt to redzamu.

Raksts tapis sadarbībā ar biznesa iespēju festivāla "Icebreakers" radošo tēmu bloka vēstnesi Madaru Senkani. Satiec Madaru festivālā 6. oktobrī Latvijas Universitātes (LU) Akadēmiskajā centrā, Zinātņu mājā. Bezmaksas biļeti paņem šeit.

Festivālu organizē LU Biznesa inkubators, pateicoties Latvijas Universitātes Studentu padomes, LU fonda un mecenātu, Rīgas domes un LIAA atbalstam, kā arī pasākuma galvenajiem partneriem “LMT Retail & Logistics” un AS "4finance".

Festivālu informatīvi atbalsta TVNET.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu