Plešs aicina drošības iestādes pievērst uzmanību Elksniņa rīcībai (8)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere / LETA

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs (AP) aicina drošības iestādes pievērst uzmanību notiekošajam Daugavpilī un mēra Andreja Elksniņa (S) rīcībai, informēja ministra padomnieks Miks Strazdiņš.

Ministrs aicina īpašu uzmanību pievērst Elksniņa rīcībai, kas saistīta ar, iespējams, apzinātu vēlmi mākslīgi veidot vai pat jau uzturēt etnisko spriedzi Daugavpilī un kopumā Latvijā.

Daugavpils mērs šodien pašvaldības mājaslapā un savā "Facebook" kontā nopublicējis informāciju, ka Daugavpils atkārtoti vērsusies Satversmes tiesā ar pieteikumu, kurā apstrīd padomju okupāciju slavinošo pieminekļu demontāžu.

Elksniņš pauž, ka Daugavpils pašvaldības ieskatā Daugavpilī esošie objekti, kuri ir labā tehniskā stāvoklī un kuri laikā kopš neatkarības atjaunošanas ir kopti un viens no objektiem pat ir atjaunots, neslavina padomju režīmu, bet ir veltīti karā kritušo piemiņai.

Elksniņš "Facebook" publicējis divus būtiski atšķirīgus paziņojums latviešu un krievu valodā. "Mēs nebaidāmies būt vienīgā no 42 Latvijas pašvaldībām, kas apstrīd pretlikumīgos Saeimas un valdības lēmumus," krieviski pauž Elksniņš. Šāda teksta latviskajā paziņojumā nav.

Tāpat latviskajā tekstā nav iekļauts pretnostatījums līdzekļu izlietošanai padomju totalitārā režīma slavinošo objektu demontāžai ar dažādiem atbalsta maksājumiem.

Elksniņš latviski nerunājošajiem Daugavpiliešiem uzsver, ka pretēji ministra Pleša ieteikumam pašvaldība neatteiksies no plānoto operāciju finansēšanas Daugavpils reģionālajā slimnīcā, ne no palīdzības pacienta iemaksu apmaksāšanā, ne no ērtas infrastruktūras izveides invalīdiem, ne no palīdzības ārstiem rezidentiem u.c.

Drīzāk ministram, kurš to ierosinājis, "tikšot beigta ēzeļa ausis", krieviski norāda Elksniņš. Savukārt latviskajā tekstā šāda ieraksta nav.

Reaģējot uz šo paziņojumu, Plešs norāda, ka Elksniņš lauzis paša nupat parakstīto apņemšanos un grafiku demontēt padomju režīmu slavinošus pieminekļus.

Tiesiskā valstī likums ir jāievēro ikvienai valsts amatpersonai, ikvienam iedzīvotājam un ikvienam, kas vēlas uzturēties Latvijā, skaidro Plešs, norādot, ka arī Krievijas propagandas ratam šādi Elksniņš sniedzot "ēsmu" turpināt dezinformācijas karu pret Latviju un Eiropu un Elksniņš apzināti ir kļuvis par daļu no šī procesa.

Plešs uzdevis ministrijai nekavējoties veikt pārbaudi par pieminekļu demontāžas grafika izpildi.

"Ja Daugavpils dome vai tās priekšsēdētājs sabotēs likuma izpildi, tādējādi netieši atbalstot padomju režīma pastrādāto noziegumu slavināšanu un vēršoties pret Latvijas nacionālajām drošības interesēm, ne mirkli nevilcināšos izmantot savas likumā paredzētās tiesības rosināt domes un priekšsēdētāja atlaišanu," saka ministrs.

LETA jau ziņoja, ka likums pašvaldībām nosaka pienākumu īstenot Latvijas teritorijā esošo demontējamo padomju un nacistisko režīmu slavinošo objektu demontāžu atbilstoši sarakstam.

Sarakstā iekļauti 69 objekti, bet atsevišķs lēmums tika pieņemts par Rīgā esošo pieminekli padomju armijas karavīriem, kas tika demontēts šajā nedēļā.

Valdības apstiprinātajā sarakstā iekļauti divi objekti, kas atrodas Daugavpilī.

Viena ir piemiņas vieta Sarkanās armijas karavīriem, kas atrodas 18. novembra ielā, bijušajā Slavas skvērā, bet otrs ir piemineklis Sarkanās armijas 360. strēlnieku divīzijas karavīriem.

Savukārt viens no plašāk pazīstamajiem Daugavpils centrā esošajiem padomju okupācijas režīmu slavinošajiem objektiem Dubrovina parkā šajā sarakstā nav iekļauts, jo memoriāla pakājē ir apglabāti padomju armijas virsnieki.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu