Vairākos vēlēšanu iecirkņos radušās īslaicīgas problēmas ar vēlēšanu sistēmu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Rīts vēlēšanu iecirkņos
Rīts vēlēšanu iecirkņos Foto: Jānis Škapars/TVNET

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) šorīt novērotos īslaicīgos traucējumus elektroniskajā tiešsaistes vēlētāju reģistrā skaidro ar stingro drošības sistēmu.

Vairākos vēlēšanu iecirkņos no rīta puses radušās problēmas ar vēlēšanu sistēmu, taču īsā laikā sistēma atsākusi darboties.

CVK skaidro, ka traucējumi nav ārējas iejaukšanās rezultāts, bet bijuši ļoti stingrās drošības sistēmas dēļ. Traucējumi ātri novērsti un balsošanas norise nav traucēta. CVK uzsver, ka balsošana ir pilnīgi droša.

Elektroniskais tiešsaistes vēlētāju reģistrs darbojas pirmoreiz, drošību tajā uzrauga Latvijas valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC).

Vēlēšanu iecirknī vēlēšanu komisijas darbinieks tiešsaistes reģistrā pārliecinās par vēlētāja tiesībām balsot un atzīmēs, ka vēlētājs nobalsojis. Par vēlēšanu materiālu saņemšanu jāparakstās papīra balsotāju sarakstā. Gadījumā, ja kādā vēlēšanu iecirknī tiešsaistes reģistrs tehnisku iemeslu dēļ nedarbojas, vēlētāji var balsot, izmantojot reģistrācijas aploksnes. Kad sistēmas darbība atjaunota, šīs reģistrācijas aploksnes atver un pārbauda nodotās balss derīgumu.

Balsstiesības Saeimas vēlēšanās ir Latvijas pilsoņiem no 18 gadu vecuma. Balsošanas dokuments ir derīga Latvijas pilsoņa pase vai Latvijas pilsoņa personas apliecība (eID karte), tajā skaitā, kam derīguma termiņš beidzies kopš 2020.gada 1.marta.

14.Saeimas vēlēšanās vēlētāju uzskaitei vēlēšanu iecirkņos lieto elektronisko tiešsaistes vēlētāju reģistru, līdz ar to spiedogs pasē vai vēlētāja apliecībā vairs netiek likts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu