Čehijas Senāta vēlēšanās pārliecinoši uzvar valdošā koalīcija

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: MARTIN DIVISEK / EPA / SCANPIX

Čehijas Senāta vēlēšanu otrajā kārtā pārliecinošu uzvaru guvusi valdošā koalīcija, kuru veido piecas liberālās un konservatīvās partijas.

Šajās vēlēšanās čehi izraugās trešdaļu no 81 senatora.

Sestdien balsošana notika 24 vēlēšanu apgabalos, jo trijos apgabalos uzvarētājs tika noskaidrots jau pirmajā vēlēšanu kārtā, kas notika pirms nedēļas.

Kopumā 18 no 27 vēlēšanu apgabaliem uzvarējuši premjerministra Petra Fialas vadītās vēlēšanu apvienības "Spolu" (Kopā) kandidāti.

Tikmēr opozīcijā esošā populistiskā partija "Neapmierināto pilsoņu akcija" (ANO), kuru vada korupcijā apsūdzētais bijušais premjerministrs Andrejs Babišs, ieguvusi tikai trīs senatoru vietas.

Tomēr vēlētāju aktivitāte bijusi ļoti zema, un pie balsošanas urnām devušies tikai 19,4% vēlētāju.

Vislielākā uzmanība bija pievērsta Jihlavai, kur cīņa norisinās starp pašreizējo Senāta priekšsēdētāju Milošu Vistrčilu, kurš pārstāv valdošo liberālkonservatīvo Pilsonisko demokrātu partiju (ODS), un ANO kandidāti Janu Nagjovu.

Vistrčils, kas pazīstams ar īpaši aktīvu iestāšanos par atbalstu Ukrainai, kā arī Taivānai, galu galā uzvarēja, iegūstot 60% balsu.

Tādējādi Nagjovas cerības iegūt tiesisko imunitāti tika kliedētas, un viņai būs jāstājas tiesas priekšā kā līdzapsūdzētajai Babiša lietā.

Čehijā senatori tiek ievēlēti uz sešiem gadiem, bet ik pa diviem gadiem trešdaļa no parlamenta augšpalātas locekļiem tiek nomainīta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu