Ilga Kreituse: no Latgalē uzvarējušajām partijām valdošajā koalīcijā nebūs neviena

Evija Hauka
, TVNET | Klik žurnāliste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: LETA

14. Saeimas vēlēšanās izkristalizējās jautājums par reģionālo pārstāvniecību valdošajā koalīcijā , ņemot vērā, ka, piemēram , no Latgalē uzvarējušajām partijām koalīcijā nebūs neviena, saka Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) profesore, politoloģe Ilga Kreituse. Par "Konservatīvajiem", kas nepārvarēja 5%, politoloģe saka: "Laipošana un savu ideju nodošana ne vienmēr dod rezultātu". Savukārt "Saskaņas" izgāšanos viņa saista ar Ušakova politiski nepievilcīgajiem soļiem.

Šīs vēlēšanas pierādīja, ka vārdam tomēr ir spēks, saka Ilga Kreituse, runājot par mediju, politologu un sabiedrībā zināmu cilvēku aicinājumu šoreiz situācijai pieiet nopietni un doties balsot, ņemot vērā vēlētāju aktivitātes samazināšanos iepriekšējās vēlēšanās. "Tas bija patīkams pārsteigums, ka cilvēki tomēr uztver situācijas nopietnību un nepalika vienaldzīgi. Un tas būtu pārspīlēti teikt, ka motivāciju noteica tikai ārējie draudi," saka politoloģe iezīmējot lielo atbalstu latviskajām partijām Rīgā, kas nozīmē, ka

cilvēki, kas tradionāli balsojuši par kreisā spārna politiskajiem spēkiem šoreiz izdarīja citu izvēli.

"Ja runājam par partiju pārstāvniecību, tad izskatās, ka no Latgalē uzvarējušajām partijām valdošajā koalīcijā nebūs neviena," problēmu, kas izkristalizējās šajās vēlēšanās min eksperte.

Rīgas un Pierīgas vēlētāju izvēle kļūst par diktējošo momentu visā valsts teritorijā.

Līdz ar to ir jautājums par reģionālo pārstāvniecību Saeimā un valdībā. Tajā pašā laikā politoloģe atzīst, ka nav viennozīmīgas receptes kā pārvarēt šo disonansi.

Trešā lieta, ko parāda šīs vēlēšanas - "laipošana un savu ideju nodošana ne vienmēr dod rezultātu", runājot par partiju "Konservatīvie", kas nepārvarēja 5% barjeru, saka Ilga Kreituse. "Ja viņi stingrāk pastāvētu par savām idejām, varbūt tagad nebūtu jāapraud sūrais liktenis." 

Vēl viena mācība "Konservatīvajiem" ir "neroc berdri citiem, pats tajā iekritīsi", proti, ZZS kļuva par otru spēcīgāko spēlētāju, lai gan bija opozīcijā, un tas nozīmē daudz.

""Saskaņu" Ušakovs ir veiksmīgi noracis ar konfliktiem, nekonkrētu nostāju un pašslavināšanos," saka Kreituse. Vēl viena tēma - kādas pārmaiņas sagaida Rīgas domi pēc vēlēšanām?

Politoloģe prognozē, ka vicemēru skaits samazināsies "vismaz par vienu", ar to domājot "Konservatīvo" pārstāvi Lindu Ozolu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu