Masks internetā publicē aptauju par Ukrainas nākotni, Zelenskis nepaliek atbildi parādā (9)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis un pasaulē bagātākais cilvēks Īlons Masks.
Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis un pasaulē bagātākais cilvēks Īlons Masks. Foto: "Apollo.lv" kolāža

Uzņēmējs Īlons Masks mikroblogošanas vietnē "Twitter" publicējis četru jautājumu aptauju par Ukrainas nākotni un tās statusu starptautiskajā politikā, raisot vietnes lietotāju sašutumu. Atbildi parādā nepalika arī Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, kurš vaicājis, vai "cilvēkiem patīk Īlons, kurš atbalsta Ukrainu, vai Īlons, kurš atbalsta Krieviju". 

Masks pirmdien, 3. oktobrī, mikroblogošanas vietnē "Twitter" veicis aptauju par Ukrainas nākotni un tās statusu starptautiskās politikas sistēmā. 

Vietnes lietotājiem jāatbild ar "jā" vai "nē" uz šādiem apgalvojumiem:

  • Ir jāorganizē jaunas vēlēšanas Krievijas anektētajos Ukrainas apgabalos, bet tās jāuzrauga Apvienoto Nāciju Organizācijai (ANO). Krievija pamet šīs teritorijas, ja cilvēki tā lemj
  • Krima formāli paliek Krievijas sastāvā, jo tā tur esot jau kopš 1783. gada (līdz Hruščova kļūdai)
  • Krimai tiek nodrošināta piekļuve ūdenim
  • Ukraina paliek neitrāla.

Trīs stundu laikā jau vairāk nekā miljons cilvēku nobalsojuši šajā aptaujā. 

"Vērts atzīmēt, ka iespējams, lai gan maz ticams, šī konflikta rezultāts var būt kodolkarš," norāda Masks. 

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis nepalika atbildi parādā un veica savu aptauju, kurā vaicāja, kurš Īlons Masks cilvēkiem patīk vairāk: tas, kurš atbalsta Ukrainu, vai tas, kurš atbalsta Krieviju.

Ukrainas parlamenta oficiālais "Twitter" konts ir atbildējis uz Īlona Maska jautājumu ar atbildi "nē".

Diskusijā iesaistījies arī Ukrainas pastāvīgais pārstāvis ANO Serhijs Kislica un Ukrainas vēstnieks Vācijā Andrijs Meļņiks, ironizējot par Masku.

"Nākamreiz, kad man vajadzēs santehniķi, es piezvanīšu Īlonam Maskam. Viņš nenodarbojas ar santehniku? Tad kas par lietu, kāpēc viņš runā par starptautiskajām attiecībām un iekšējām tiesībām? Starp citu, labs santehniķis ir labāks nekā Maska domas par nelikumīgi okupētām ārvalsts teritorijām," rakstīja Kislica.

Ukrainas prezidenta biroja vadītāja padomnieks Mihailo Podoļaks, reaģējot uz Maska tvītiem, piedāvāja variantu, ka Ukraina atbrīvo savas teritorijas, ieskaitot Krievijas okupēto Krimu.

Maska tvītus komentēja arī Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba. "Tiem, kas ierosina Ukrainai atteikties no saviem cilvēkiem un zemes - it kā lai neaizskartu Putina aizvainoto ego un glābtu Ukrainu no ciešanām - nevajadzētu aizsegt ar vārdu "miers" vārdus "lai krievi nogalina un izvaro vēl tūkstošiem nevainīgu ukraiņu un sagrābj vēl vairāk teritoriju"," atzīmēja Kuleba.

Tikmēr ar provokatīvu tvītu iesaistījies Krievijas eksprezidents Dmitrijs Medvedevs. "Gods Īlonam Maskam! Taču noslēpumainais aģents ir izgaismojies. Ir pelnījis jaunu pakāpi, un ātri. Viņa nākamais tvīts būs apmēram šāds: Ukraina ir mākslīga valsts. Gaidām..." raksta Medvedevs.

Masks iepriekš bija paudis atbalstu Ukrainai tās karā pret Krieviju. Vienā no tvītiem viņš bija novēlējis "Ukraina, turies", bet citā izteicis līdzjūtību "Krievijas dižajiem cilvēkiem, kuri to (Krievijas karu pret Ukrainu) nevēlas".

Masks martā izaicināja Putinu uz dueli par Ukrainu. Viņš arī palīdzēja Ukrainas armijai, nododot tās rīcībā 50 interneta sakaru satelītus "Starlink", un par to izpelnījās Krievijas draudus.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu