Slovēnijas parlaments legalizē viendzimuma laulības (1)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Slovēnijas parlaments otrdien legalizējis viendzimuma laulības, kļūstot par pirmo Austrumeiropas valsti, kas piešķīrusi viendzimuma pāriem tādas pašas tiesības kā heteroseksuāliem pāriem.

Slovēnijas Konstitucionālā tiesa jau jūlijā nolēma, ka viendzimuma pāri drīkst laulāties un adoptēt bērnus, bet parlamenta balsojums oficiāli legalizē šo spriedumu.

Tiesa nolēma, ka iepriekšējais likums diskriminēja viendzimuma pārus, jo laulību definēja kā vīrieša un sievietes savienību un tikai heteroseksuāliem pāriem deva tiesības adoptēt.

Tiesas lēmums apturēja pretrunīgi vērtētos pantus, tādējādi dodot viendzimuma pāriem tiesības stāties laulībā un adoptēt bērnus. Tiesa uzdeva parlamentam sešu mēnešu laikā mainīt likumu.

Slovēnijas parlaments otrdien apstiprināja likuma labojumus ar 48 balsīm pret 29. Viens deputāts no balsošanas atturējās.

Slovēnijas lielākā opozīcijas partija Slovēnijas Demokrātiskā partija kritizēja tiesas lēmumu un organizēja demonstrācijas pret to.

Kopumā 18 Eiropas valstis ir legalizējušas viendzimuma laulības, un lielākā daļa no tām arī atļauj viendzimuma pāriem adoptēt bērnus.

Dažas Eiropas valstis, proti, Čehija, Horvātija, Kipra, Igaunija, Grieķija, Ungārija un Itālija, atļauj viendzimuma pāriem stāties civilās partnerattiecībās, bet ne laulāties.

Lielākā daļa Austrumeiropas valstu nav legalizējušas viendzimuma laulības vai civilās partnerattiecības.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu