SAB izvērtēs jauno deputātu atbilstību valsts noslēpuma pielaides piešķiršanai

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Ābele, Saeima

Satversmes aizsardzības birojs (SAB) aicina jaunievēlētos deputātus savlaicīgi gatavot dokumentus, lai birojs varētu pārbaudes valsts noslēpuma pielaides izsniegšanai veikt iespējami ātrā termiņā, informēja SAB.

Speciālā atļauja pieejai valsts noslēpumam gan nav nepieciešama visiem Saeimas deputātiem.

SAB skaidro - lai varētu pilnvērtīgi veikt savus amata pienākumus, atļauja ir vajadzīga deputātiem, kas darbojas Saeimas komisijās, kur varētu būt jāskata ar valsts noslēpumu saistīti jautājumi.

Tā ir Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija; Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija; Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija; Eiropas lietu komisija; Juridiskā komisija; Nacionālās drošības komisija; Ārlietu komisija; Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisija; Publisko izdevumu un revīzijas komisija un Parlamentārās izmeklēšanas komisija.

Lai sāktu pārbaužu procesu atļauju izsniegšanai, SAB jāsaņem pieprasījumu no Saeimas par to, kuriem deputātiem speciālā atļauja būs nepieciešama.

Pēc tam notiek personu izvērtēšana atbilstība likuma prasībām. Vērtēšanas kritēriji ir ietverti likumā "Par valsts noslēpumu".

Personas pārbaudes termiņš ir trīs mēneši. Ja objektīvu iemeslu dēļ triju mēnešu termiņu nav iespējams ievērot, to iespējams pagarināt vēl līdz trim mēnešiem, par to paziņojot personai.

Kārtību, kādā iesniedzami dokumenti, lai sāktu vērtēšanas procesu speciālās atļaujas saņemšanai, nosaka Ministru kabineta noteikumi.

Lai saņemtu speciālo atļauju, personai institūcijā, kurā veiks darbu ar valsts noslēpumu jāaizpilda aptaujas lapa un jāiesniedz parakstīts saistību raksts. Ar parakstu aptaujas lapā jāapliecina, ka iepazinusies ar normatīvajiem aktiem, kas reglamentē darbu ar valsts noslēpumu, ir brīdināta par aptaujas lapā norādīto ziņu pārbaudi un ka sniegtā informācija ir patiesa.

Tāpat jāiesniedz divas fotogrāfijas, kā arī autobiogrāfija, ja persona uz pieeju valsts noslēpuma objektiem pretendē pirmo reizi.

Speciālās atļaujas pieejai valsts noslēpumam saņemšana nedod tiesības iepazīties ar NATO vai Eiropas Savienības (ES) klasificēto informāciju. Ja personas amats ir iekļauts to amatu sarakstā, kurus pildot, saistībā ar veicamā darba raksturu, ir vajadzīga pieeja arī šādai informācijai, nepieciešams saņemt sertifikātu darbam ar NATO un/vai ES klasificēto informāciju.

SAB aicina visus to amatu kandidātus, kuru darbā būs nepieciešams saņemt atļauju pieejai valsts noslēpumam, savlaicīgi iesniegt nepieciešamos dokumentus, lai birojs varētu pārbaudes atļauju izsniegšanai veikt iespējami ātrā termiņā.

Ņemot vērā ģeopolitisko situāciju, pārbaudes tiks veiktas īpaši rūpīgi.

Jau ziņots, ka aizvadītajās parlamenta vēlēšanās labāko rezultātu sasniedza "Jaunā vienotība", kura nākamajā Saeimā ieguvusi 26 mandātus, Zaļo un zemnieku savienība - 16, "Apvienotais saraksts" - 15, Nacionālā apvienība - 13, "Stabilitātei!" - 11, "Progresīvie" - 10, bet "Latvija pirmajā vietā" - deviņus mandātus.

Saeimas vēlēšanas izrādījās liktenīgas valdošās koalīcijas politiskajiem spēkiem "Attīstībai/Par!" un "Konservatīvajiem", kā arī krievvalodīgo elektorāta ilggadējai līderei "Saskaņai", kas nespēja pārvarēt 5% vēlēšanu barjeru un palika ārpus nākamā parlamenta sasaukuma.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu