Sākusies pieteikšanās astotajam pasaules diktātam latviešu valodā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas nacionālajā bibliotēkā - ko diktē aktieris Vilis Daudziņš, Ventspilī, Liepājā, Valmierā, Daugavpilī, Jēkabpilī un Rēzeknē klātienē tiek rakstīts pasaules diktāts latviešu valodā, ko iespējams uzrakstīt arī tiešsaistē savos datoros "www.raksti.org"
Latvijas nacionālajā bibliotēkā - ko diktē aktieris Vilis Daudziņš, Ventspilī, Liepājā, Valmierā, Daugavpilī, Jēkabpilī un Rēzeknē klātienē tiek rakstīts pasaules diktāts latviešu valodā, ko iespējams uzrakstīt arī tiešsaistē savos datoros "www.raksti.org" Foto: Zane Bitere/LETA

Sākusies pieteikšanās astotajam pasaules diktātam latviešu valodā, kas norisināsies Valsts valodas dienā, 15.oktobrī, informēja pasākuma organizatori.

Pasaules diktāts latviešu valodā norisināsies vienlaikus visā pasaulē 15.oktobrī plkst.12.20.

Tekstu īpaši šim nolūkam ir radījis latviešu rakstnieks un žurnālists Osvalds Zebris, Rīgā Gaismas pilī to diktēs aktieris un režisors Gerds Lapoška.

Lai rakstītu diktātu, iepriekš ir jāreģistrējas vietnē "raksti.org", kur varēs izvēlēties vienu no 14 klātienes rakstīšanas vietām 11 Latvijas pilsētās. Tāpat, gatavojoties diktātam, varēs saņemt saiti ar meistarklasi, kas veltīta populārākajām kļūdām latviešu valodā un diktātos.

Arī šogad diktāts tiks translēts tiešajā ēterā Latvijas Radio 1 raidījumā "Kultūras Rondo" un Latvijas Televīzijā - interesenti varēs pierakstīt diktātu, klausoties radio vai skatoties televīziju. Interesenti varēs rakstīt diktātu tiešsaistē ne tika vietnē "raksti.org", bet arī Latvijas sabiedrisko mediju portālā "lsm.lv".

Klātienē rakstīt gribētājiem pasākuma organizatori iesaka laikus reģistrēties vietnē "raksti.org", jo vietu skaits ir ierobežots. Šogad dalībnieki var izvēlēties starp 11 Latvijas pilsētām - Rīgu, Ventspili, Liepāju, Valmieru, Jēkabpili, Jelgavu, Bausku, Rēzekni, Daugavpili, Lielvārdi un Cēsīm -, turklāt Rīgā būs četras klātienes rakstīšanas vietas.

Tiešsaistē Gaismas pils Ziedoņa zālē diktora lomā iejutīsies Lapoška, ārpus Rīgas - citi sabiedrībā pazīstami cilvēki. Interesenti, kuri būs rakstījuši diktātu klātienē, ar sava darba kļūdu labojumu varēs iepazīties attiecīgajās norises vietās nedēļu pēc pasākuma, savukārt tie, kuri būs uzdevumu pildījuši tiešsaistē, kļūdu labojumu nedēļu vēlāk varēs apskatīt savā profilā vietnē "raksti.org".

Lai dalībnieki varētu labāk sagatavoties diktātam, ir izziņota iespēja noskatīties latviešu valodas meistarklasi par ziedojumu. Tajā filoloģe Lāsma Sirmule stāsta par līdz šim raksturīgākajām kļūdām iepriekšējos diktātos un populārām kļūdām latviešu valodā kopumā. Lai saņemtu saiti uz nodarbību, ziedotāji tiek aicināti nosūtīt maksājuma uzdevumu uz biedrības oficiālo e-pastu "raksti@raksti.org".

Iniciatīvas mērķis ir attīstīt prasmi rakstīt latviski, audzināt cieņu pret dzimto valodu, veidot ciešāku saikni ar latviešu diasporām ārpus Latvijas, saliedēt sabiedrību, kā arī aicināt cittautiešus labāk apgūt latviešu valodu.

Diktāta rakstīšana ir brīvprātīgs bezmaksas pasākums, kurš vienlaikus norisināsies visā pasaulē un kurā par brīvu drīkst piedalīties jebkurš interesents. Turklāt to var rakstīt arī anonīmi, ja persona nevēlas norādīt savu vārdu.

Ap 300 vārdu garā diktāta teksta atbilstību latviešu valodas normām ir pārbaudījusi un apstiprinājusi Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta Mākslīgā intelekta laboratorijas pētniece Baiba Saulīte.

Diktāts ar virsrakstu "Krāsaina saule virs pelēkiem jumtiem" ir metaversa, interpunkcijas un ortogrāfijas apvienojums. Pirms diktāta rakstīšanas organizatori aicina atsvaidzināt atmiņā ne tikai informāciju par virtuālo realitāti un metaversu, bet arī pareizrakstības likumus.

Labojot diktātu, atzīmes netiks liktas, taču būs norādītas ortogrāfijas un interpunkcijas kļūdas un to skaits, lai ikviens interesents varētu novērtēt savas zināšanas.

Labāko rezultātu ieguvēji tiks apbalvoti ar grāmatām no diktāta partneriem - "Swedbank", Latviešu valodas aģentūras, "Jāņa Rozes" grāmatnīcas un izdevniecības "Zvaigzne ABC".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu