"Progresīvie": visām četrām demokrātiskā spektra partijām jāuztur dialogs

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Partijas "Progresīvie" līderis Kaspars Briškens.
Partijas "Progresīvie" līderis Kaspars Briškens. Foto: Sintija Zandersone/LETA

Atbilstoši Valsts prezidents Egila Levita aicinājumam četrām demokrātiskā spektra partijām - "Jaunajai vienotībai" (JV), "Apvienotajam sarakstam" (AS), Nacionālajai apvienībai (NA) un "Progresīvajiem" - nepieciešams uzturēt dialogu, aģentūrai LETA pauda "Progresīvo" līderis Kaspars Briškens.

Politiķis skaidroja, ka dialogs nepieciešams neatkarīgi no tā, kādā formātā beigās tiks izveidota koalīcija.

Šodien pēcpusdienā AS un NA pēc kopīgas tikšanās paziņoja, ka rīcībspējīgu valdības modeli redz tikai trīs partiju koalīcijā ar JV.

Vaicāts, vai šāds vēstījums attālina "Progresīvos" no nokļūšanas valdībā, Briškens norādīja, ka nevēlas spekulēt par koalīcijas veidošanas scenārijiem. Reizē partijas pārstāvji šovakar apspriedē pieņēma zināšanai informāciju par AS un NA sarunu.

Atsaucoties uz savas profesionālās darbības sākumu diplomātijas jomā, Briškens akcentēja klātienes sarunas nozīmi, norādot, ka šādu formātu jāturpina izmantot arī turpmāk. Iepriekš bija saturīga saruna ar JV, un plānots, ka nākotnē abpusējais dialogs turpināsies, atzīmēja politiķis.

Neformāli bijusi vienošanās par "Progresīvo" un AS pārstāvju tikšanos tālākā nākotnē. Vaicāts par to, vai ir gatavi aicināt uz sarunām NA arī tad, ja tā nebūtu tikšanās par kopīgas valdības veidošanu, Briškens atbildēja, ka "Progresīvie" ir gatavi būt sarunas iniciatori.

NA līderis Raivis Dzintars iepriekš paudis, ka, ja "Progresīvie" aicinās runāt par kādu citu tēmu - jo valdības kopīga veidošana nav iespējama - tad NA neatteiksies.

Briškens atkārtoti norādīja, ka "Progresīvie" ir gatavi strādāt koalīcijā, taču netiecas uz to par katru cenu un ir gatavi arī būt ļoti spēcīga, valstiska opozīcija.

Kā ziņots, šodien pēc NA un AS tikšanās Dzintars pauda, ka NA un AS jaunievēlētajā 14.Saeimā neredz citu sadarbības modeli, kas būtu rīcībspējīgs. Abiem politiskajiem spēkiem ir "absolūti vienota pozīcija", ka valdība ir jāveido trīs partijām - JV, NA un AS.

AS politiķis Uldis Pīlēns apstiprināja Dzintara pausto, ka AS un NA uzskata, ka koalīcija ir jāveido nosauktajām trīs partijām. Politiķis uzsvēra, ka pašlaik nedrīkst zaudēt laiku un koalīcijas veidošanas sarunas ir jāturpina "jau pirmdien".

Savukārt JV līderis, Ministru prezidents Krišjānis Kariņš savukārt uzsvēris, ka nav neviena nepārvarama šķēršļa četru partiju koalīcijai, kuru veidotu JV, NA, AS un "Progresīvie".

Jau vēstīts, ka 14.Saeimas vēlēšanās labāko rezultātu sasniedza JV, kura nākamajā Saeimā ieguvusi 26 mandātus, seko Zaļo un zemnieku savienība - 16, AS - 15, NA - 13, "Stabilitātei!" - 11, "Progresīvie" - 10 un "Latvija pirmajā vietā", kura ieguvusi deviņus mandātus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu