Atopiskā dermatīta pacienti aicina politiķus nodrošināt ārstēšanas uzlabošanu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Atopiskais dermatīts uz plaukstas locītavas Latvijas Infektoloģijas centrā.
Atopiskais dermatīts uz plaukstas locītavas Latvijas Infektoloģijas centrā. Foto: Ieva Čīka/LETA

Atopiskā dermatīta pacienti vērsušies pie politiķiem ar aicinājumu uzlabot ārstēšanu un novērst šīs slimības pacientu nevienlīdzību salīdzinājumā ar citu līdzīgu diagnožu pacientiem, informēja Atopiskā dermatīta pacientu atbalsta biedrība.

Atopiskais dermatīts ir smaga, hroniska ādas slimība, kas ļoti negatīvi ietekmē cilvēka veselību un pilnībā sagrauj dzīves kvalitāti, liedz pilnvērtīgi mācīties un strādāt. Lai gan atopiskais dermatīts nav sabiedrībā plaši zināma slimība, tā Latvijā vieglākā vai smagākā formā skar vairāk nekā 30 000 pacientu, kā arī viņu ģimenes locekļus, teikts politiskajām partijām nosūtītajā biedrības vēstulē.

Atopiskā dermatīta pacientiem ar vidēji smagu un smagu saslimšanas formu ārstēšanas iespējas līdz šim bijušas ierobežotas, jo nebija pieejamas modernas ārstēšanas terapijas.

Pēdējos gados situācija uzlabojas, sevišķi tas attiecas uz citām Eiropas valstīm, kur mūsdienīgas un iedarbīgas zāles atopiskā dermatīta ārstēšanai apmaksā valsts. Diemžēl Latvijas pacienti joprojām ir atstāti novārtā, jo šādas zāles netiek kompensētas, norāda biedrība.

Pacientu ar vidēji smagu un smagu slimības formu teju vienīgā iespēja saņemt efektīvu ārstēšanu ir piedalīšanās zāļu klīniskajos pētījumos. Ārsti iesaka neatliekami kompensēt medikamentus tieši pacientu grupai ar vidēji smagu un smagu saslimšanas formu, kas ir aptuveni 150-200 pacienti gadā, norāda pacientu pārstāvji.

Pozitīvi vērtējams, ka bērniem un pusaudžiem daļu terapiju apmaksā valsts, taču pēc noteikta vecuma iestāšanās vai citu kritēriju sasniegšanas zāles vairs netiek kompensētas. Atopiskā dermatīta pacientiem ir ievērojami sliktākas ārstēšanās iespējas salīdzinājumā ar citu līdzīgas izpausmes ādas slimību, piemēram, psoriāzes, pacientiem, kuriem valsts kompensē mūsdienīgu, efektīvu zāļu lietošanu, uzsver biedrība.

Vēstulē norādīts, ka Veselības ministrija prioritārajos pasākumos 2023.gadam iekļāvusi risinājumus, kas palīdzēs uzlabot atopiskā dermatīta ārstēšanas pieejamību un efektivitāti, kā arī pieprasījusi attiecīgu finansējumu nākamā gada budžetā.

Tāpēc pacienti ir vērsušies pie politiķiem ar aicinājumu 14. Saeimā atbalstīt atopiskā dermatīta pacientu ārstēšanas uzlabošanu un diskriminācijas novēršanu, nodrošinot tam nepieciešamos līdzekļus 2023.gadā un turpmāk.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu