Aptauja: Latvijas iedzīvotāju vidū pieaug uztraukums par Krievijas agresiju Ukrainā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Cilvēki ar lietussargiem Merķeļa ielā
Cilvēki ar lietussargiem Merķeļa ielā Foto: Paula Čurkste / LETA

Latvijas iedzīvotāju vidū atkārtoti pieaug uztraukums par Krievijas izvērsto agresiju Ukrainā, secināts jaunākajos "Benu" aptiekas "Stresa termometra" datos.

Augusta sākumā veiktajā aptaujā kopumā 76,1% respondentu savu uztraukumu vērtēja kā augstu vai ļoti augstu, kamēr septembra beigās šis rādītājs ir 83%, kas ir gandrīz tikpat daudz kā maijā, kad savu uztraukumu kā augstu vai ļoti augstu vērtēja 84,6%.

Vidējs satraukuma līmenis ir 9,5% iedzīvotāju. Augusta pirmajā pusē vidējs satraukuma līmenis bija 14% iedzīvotāju, bet 9,9% respondentu tas bija zems vai ļoti zems. Tikmēr maija sākumā vidējs satraukuma līmenis bija 7,8% iedzīvotāju, bet 7,5% respondentu bija zems vai ļoti zems satraukuma līmenis.

Salīdzinot rezultātus pēc respondentu dzimuma, atklājas, ka Krievijas izvērstā kara dēļ nedaudz augstāku satraukuma līmeni izjūt sievietes - viņu vidū augsts vai ļoti augsts satraukums ir 86%, kamēr vīriešiem šis rādītājs ir 80%.

Pēc ģimenē lietotās sarunvalodas augstāks satraukuma līmenis saistībā ar Krievijas izvērsto karadarbību Ukrainā ir latviešiem - to vidū augstu vai ļoti augstu satraukumu izjūt 84% respondentu, bet krievvalodīgajiem šis rādītājs ir 75%. Tikmēr vidēju satraukumu izjūt 9% latviešu un 16% krievvalodīgo, bet zems vai ļoti zems satraukums ir 7% latviešu un 9% krievvalodīgo.

Maijā augstu vai ļoti augstu satraukumu izjuta 88% latviešu un 72% krievvalodīgo, vidēju satraukumu izjuta 8% latviešu un 10% krievvalodīgo, bet zems vai ļoti zems satraukums bija 5% latviešu un 19% krievvalodīgo.

Analizējot datus pēc respondentu vecuma, tika secināts, ka salīdzinoši zemāks satraukuma līmenis ir gados jaunākiem cilvēkiem - vecumā no 18 līdz 24 gadiem augsts vai ļoti augsts satraukums par notikumiem Ukrainā ir 70%, kamēr visaugstākais rādītājs ir vecuma grupā no 55 līdz 74 gadiem - 87%. Citās vecuma grupās šis rādītājs ir no 80% līdz 84%.

Pēc izglītības līmeņa redzams, ka augstāks satraukuma līmenis saistībā ar Krievijas izvērsto karadarbību Ukrainā ir cilvēkiem ar iegūtu augstāko izglītību - viņu vidū augstu vai ļoti augstu satraukumu izjūt 87% respondentu, bet iedzīvotājiem ar vidējo izglītību šis rādītājs ir 76%. Tikmēr vidēju satraukumu izjūt 8% respondentu ar augstāko izglītību un 13% vidējo izglītību ieguvušo, bet zems vai ļoti zems satraukuma līmenis ir 5% ar augstāko izglītību un 11% ar vidējo izglītību.

Dati iegūti sadarbībā ar uzņēmumu "Gemius", 27.septembrī un 28.septembrī aptaujājot vairāk nekā 1600 respondentu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu