Video: zobenvaļu bars uzbrūk haizivij un aprij tās aknas (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Zobenvaļi. Ilustratīvs attēls.
Zobenvaļi. Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Jau vismaz piecus gadus pie Dienvidāfrikas krastiem siro divi nežēlīgi zobenvaļi, kas regulāri uzbrūk lielajām baltajām haizivīm, lai apmierinātu savu kāri pēc to aknām. Tagad pētnieki pirmo reizi nofilmējuši un publicējuši video, kurā redzams viens no šiem uzbrukumiem.

Jūnijā pētnieki ziņoja, ka divi zobenvaļu (orcinus orca) tēviņi kopš 2017. gada, kad tie pirmo reizi tika pamanīti, pie Dienvidāfrikas pilsētiņas Gaansbai krastiem uzbrukuši vismaz astoņām lielajām baltajām haizivīm (carcharodon carcharias).

Neganto zobenvaļu pāris gan ir tikai divi no vesela zobenvaļu bara, kas terorizē Dienvidāfrikas piekrastes balto haizivju populāciju. Jaunajā video, kas uzņemts ar drona un helikoptera palīdzību, redzams, kā jau minētais zobenvaļu pāris kopā ar vēl dažiem biedriem uzbrūk baltajai haizivij un tad, kā izskatās, aprij tās aknas.

VIDEO: ZOBENVAĻI UZBRŪK HAIZIVIJ

Šī ir pirmā reize, kad zobenvaļu uzbrukums baltajai haizivij iemūžināts video, rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Ecology”.

“Tāda veida uzvedība iepriekš tik detalizēti nekad nebija novērota. Īpaši jau no gaisa,” paziņojumā pauda pētījuma galvenais autors Elisons Tauners.

Video arī uzskatāmi parāda baltās haizivs bēgšanas taktiku, kad to vajā asinskāro zobenvaļu bars. Divās epizodēs, kad zobenvalis pietuvojās haizivij, gatavojoties to nogalināt, haizivs izvēlējās nevis bēgt, bet palikt zobenvaļa tuvumā, paturot to savā redzeslaukā. Tiesa, eksperti saka, ka šī stratēģija nav pārāk efektīva pret zobenvaļiem.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu