Neitronu zvaigžņu sadursmē izspļautais materiāls šķietami pārsniedzis gaismas ātrumu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Divu neitrona zvaigžņu sadursme mākslinieka interpretācijā.
Divu neitrona zvaigžņu sadursme mākslinieka interpretācijā. Foto: Wikimedia Commons

2017. gadā astronomi visā pasaulē vēroja episku sadursmi starp divām neitronu zvaigznēm. Tiesa, tas viss bija tikai sākums. Sadursmes īstermiņa un ilgtermiņa sekas izrādījās ļoti interesantas un bagātas ar jaunu informāciju.

Tagad zinātnieki atklājuši, ka sadursmes laikā izdalītais materiāls šķietami sasniedza par gaismas ātrumu septiņas reizes lielāku ātrumu. Tiesa, ņemot vērā mūsu esošās zināšanas par fiziku, tas nav iespējams. Tā ir ilūzija, kas atkarīga no skata leņķa.

“Mūsu rezultāti norāda, ka materiāla strūkla virzījās uz priekšu ar 99,97% no gaismas ātruma lielu ātrumu,” teica astronoms Venbins Lū.

Šī informācija tika iegūta ar Habla kosmisko teleskopu, Eiropas Kosmosa aģentūras satelītu “Gaia” un virkni radioteleskopu.

Balstoties uz šiem novērojumiem un mēnešiem ilgu informācijas analīzi, pētnieku komanda spēja pirmo reizi identificēt un izsekot materiāla straumes virzību un ātrumu.

Fenomens, kad ātrums šķiet lielāks par gaismas ātrumu, veidojas, kad kaut kas ievērojamā ātrumā virzās mūsu virzienā un atrodas tuvu mūsu redzeslokam. Objektam tuvojoties, samazinās distance, kas nepieciešama, lai gaisma no objekta sasniegtu mūsu acis. Tādā veidā objekta gaisma virzās uz priekšu teju tikpat ātri, cik objekts, radot ilūziju par to, ka tā gaisma veic garāku distanci nekā patiesībā, tādējādi kustoties neiespējamā ātrumā. Lai noskaidrotu materiāla straumes patieso ātrumu, nepieciešami precīzi dati un daudzi, daudzi aprēķini.

Pētījums publicēts zinātniskajā žurnālā “Nature”.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu