Dzīvību uz Marsa, iespējams, iznīcināja klimata pārmaiņas (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Marss
Marss Foto: Canva

Jaunā pētījumā izvirzīta teorija, ka senos mikrobus, kas reiz mituši uz Marsa, lēnām nogalināja klimata pārmaiņas.

Jaunā teorija ir balstīta uz klimata modelēšanas pētījumu, kurā simulēta ūdeņradi patērējošu un metānu ražojošu mikrobu dzīve uz Marsa pirms 3,7 miljardiem gadu. Tajā laikā Marsa atmosfēra bija līdzīga tā paša perioda Zemes atmosfērai. Tiesa, tā vietā, lai tur uzplauktu dzīvība kā uz Zemes, tur mikrobi gāja bojā klimata pārmaiņu dēļ, rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Nature Astronomy”.

Klimata modelis parāda, ka iemesls, kāpēc dzīvība uz Zemes evolucionēja, bet uz Marsa jau pašā sākumā bija nolemta, ir abu planētu atmosfēras sastāvs, kā arī to attālums no Saules. Marss atrodas tālāk no Saules, tāpēc tur varēja veidoties lielāks daudzums siltumnīcefekta gāzu. Marsa mikrobi patērēja ūdeņradi, bet izdalīja metānu, kas ir siltumnīcefekta gāze uz Zemes. Tādā veidā beigu beigās dzīvība uz Marsa vairs nevarēja pastāvēt.

Lai atrastu pierādījumus, kas atbalstītu šo teoriju, pētnieki tagad vēlas noskaidrot, vai kādi no šiem senajiem mikrobiem ir izdzīvojuši. Metāna pēdas Marsa atmosfērā ir atklātas, kas varētu būt pazīme, ka mikrobi tur joprojām eksistē.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu