Kādas ir lielveikalu iespējas ziedot pārtiku pēc derīguma termiņa beigām (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Ir prātam neaptverami, ka ik dienu milzīgi pārtikas kalni dažādu iemeslu dēļ tiek izmesti mēslainē, kamēr turpat blakus daudzi trūkumcietēji cieš badu. Pārtikas lietderīga izmantošana un pārtikas atkritumu mazināšana ir patiešām aktuāla problēma, ar kuru cīnās visā pasaulē. Tā, piemēram, daudzās valstīs ir izstrādātas īpašas aplikācijas, ļaujot dienas beigās par velti tikt pie pāri palikušajiem produktiem no restorāniem un veikaliem. Kā ar šīs problēmas risināšanu veicas Latvijā? Kādas ir lielveikalu iespējas ziedot pārtiku pēc derīguma termiņa beigām? Un ko vēl varam darīt lietas labā?

Pārtikas atkritumi - būtiska problēma visā pasaulē

Pārtikas atkritumi rodas visos pārtikas piegādes ķēdes posmos – no ražošanas līdz pat patēriņam mājsaimniecībās. “Pēc Eiropas Komisijas datiem tikai neliela daļa (ap 5%) no kopējā pārtikas atkritumu apjoma rodas veikalos vai vairumtirdzniecības bāzēs. Lielākā daļa pārtikas atkritumu rodas tieši mājsaimniecībās – vairāk nekā 50%. Šis ir galvenais izaicinājums, kas arī mums liek aktīvi pievērsties sabiedrības izglītošanai par šo tēmu,” stāsta "Rimi Baltic" korporatīvās atbildības un komunikācijas vadītāja Zanda Šadre.

"Rimi Baltic" korporatīvās atbildības un komunikācijas vadītāja Zanda Šadre.
"Rimi Baltic" korporatīvās atbildības un komunikācijas vadītāja Zanda Šadre. Foto: Publicitātes foto

Analizējot patērētāju paradumus, aplēsts, ka viena Latvijas mājsaimniecība vidēji varētu ietaupīt 28 eiro mēnesī jeb 336 eiro gadā, neizmetot atkritumos pārtikas produktus.

“Rimi Latvia” veiktā aptauja liecina, ka 74% iedzīvotāju izmet ēdienu 1–2 reizes nedēļā. Iedzīvotāji atkritumos lielākoties izmet gatavos ēdienus un mājās pagatavotu maltīšu atlikumus. Kā galvenais iemesls, kāpēc atkritumos nonāk veikalā pirktie produkti un mājās gatavots ēdiens, tiek minēts tas, ka produkti ir sabojājušies. Starp citiem biežāk minētajiem iemesliem ir arī pārāk ilga produktu uzglabāšana, beidzies derīguma termiņš un ēdiens “aizķēries” uz šķīvja pēc maltītes. Tas parāda, ka ir pamats veicināt sabiedrības izpratni par pārtikas atkritumu jomu, uzskata Šadre: “Šai jābūt tikpat lielai aktualitātei kā plastmasas atkritumu mazināšana. Jāveicina zināšanas par efektīvu produktu uzglabāšanu un gatavošanu, lai novērstu nelietderīgus zudumus, kas galu galā rezultējas arī finansiālā ietaupījumā.”

“Pēdējā brīža” atlaides un mākslīgā intelekta šefpavārs

Vaicāta par to, kāds ir “Rimi” ieguldījums problēmas risināšanā, veikalu tīkla pārstāve skaidro, ka ir aktīvi strādāts pie tā, lai izglītotu sabiedrību par efektīvu iepirkšanos, produktu pagatavošanu un uzglabāšanu, lai veicinātu pircēju paradumu maiņu un mudinātu veikt atbildīgākas izvēles ikdienā. “Vairākus gadus esam īstenojuši skolēnu izglītības programmu “Gardēžu klase”, kuras ietvaros pie bērniem visā Latvijā viesojas mūsu šefpavāri un uztura speciālisti, lai palīdzētu apgūt ēdienu gatavošanu. Regulāri izstrādājam un komunicējam dažādus noderīgus padomus par efektīvu produktu uzglabāšanu un pagatavošanu. Tāpat apgūstam dažādas tehnoloģiju sniegtās iespējas mazināt pārtikas atlikumus gan mūsu pircēju, gan arī darbinieku ikdienā. Jāmin arī pērn atklātā centralizētā virtuve, kas ļauj automatizēt ražošanu un būtiski palielināt mūsu ražošanas efektivitāti. Tas nozīmē arī ilgtspējīgu ražošanu ar samazinātiem pārtikas atlikumiem, vienuviet ražojot dažādus gatavos ēdienus “Rimi” veikaliem visā Latvijā.”

Unikāls risinājums pārtikas atkritumu mazināšanai ir mākslīgā intelekta šefpavārs jeb tiešsaistes rīks “Iztukšo savu ledusskapi”.

Tas ir pieejams mūsu interneta vietnē un piedāvā ar mākslīgā intelekta palīdzību ģenerēt gardas receptes no produktiem, kuri palikuši pāri no vakardienas maltītes, atrodami pieliekamā krājumos un ledusskapī. “Atliek atzīmēt, kādi produkti uzkrājušies ledusskapī, un no tiem virtuālais šefpavārs ģenerēs veselīgas, kvalitatīvas receptes, kurās iekļautas izvēlētās sastāvdaļas,” rīka darbības principu ieskicē Šadre.

Viņa uzsver vēl kādu iniciatīvu, kas palīdzēs ietaupīt:

“Visos Latvijas “Rimi” veikalos līdz oktobra beigām tiks ieviesta īpaša programma, lai produktus ar pēdējās dienas termiņu varētu iegādāties ar īpaši izdevīgu atlaidi. Kāpēc gan nenopirkt vistas fileju vai zivi līdz pat 50% lētāk, ja varam to pagatavot tās pašas dienas vakariņās?”

Tiek strādāts arī pie tā, lai pircējiem būtu iespēja arī “Rimi” mobilajā lietotnē redzēt, kuros tuvākajos veikalos ir pieejami produkti ar īpašo atlaidi.

Kādas ir lielveikalu iespējas ziedot pārtiku

Pārtikas produktu aprite notiek saskaņā ar Latvijas normatīvajiem aktiem un atbilstošiem iekšējiem procesiem. Atbilstoši normatīvajam regulējumam, pārtiku pēc ieteicamā derīguma termiņa beigām vairs nedrīkst tirgot, taču to ir iespējams ziedot.

“Lai mazinātu pārtikas atkritumu apjomu, “Rimi” ziedo to pārtiku, kurai pienācis “Ieteicams līdz” termiņš.

Palīdzam “Pārtikas bankai” augt un attīstīties, lai pēc iespējas vairāk vēl labas kvalitātes produktu nonāktu pie cilvēkiem, kam tā var būtiski atvieglot ikdienas rūpes,” norāda veikalu tīkla pārstāve.

Attiecībā uz “Izlietot līdz” termiņa produktiem normatīvais regulējums ir stingrāks, un produktus cilvēku patēriņam drīkst ziedot tikai tad, ja, piemēram, pienu ar šīs dienas termiņu cilvēks patērē tajā pašā dienā. Tomēr šai problēmai ir iespējams risinājums:

normatīvo aktu regulējums paredz arī iespēju sasaldēt, piemēram, malto gaļu vai svaigas zivis bez piemaisījumiem neatvērtā iepakojumā pirms “Izlietot līdz” termiņa beigām, tādējādi pagarinot produkta izmantošanas termiņu.

“Arī šādus produktus mēs ziedojam, un tas cilvēkiem trūkumā ir liels atbalsts, piemēram, saņemt sasaldētu labas kvalitātes svaigu cūkgaļu vai lasi. Papildus gaidām jauno valsts regulējumu, kas ļautu mums sasaldēt un ziedot arī pārstrādātu gaļu, piemēram, žāvētu desu, gaļu vai cīsiņus – tas būtu būtisks papildinājums ikdienas maltītei cilvēkiem ar ierobežotiem līdzekļiem,” uzskata Šadre.

Trūkumā nonākušo ģimeņu kļūst arvien vairāk: mēs katrs varam palīdzēt

Nupat, 14. oktobrī “Rimi” veiksmīgi noslēgusies vēl kāda pārtikas ziedošanas iniciatīva - pārtikas paku akcija sadarbībā ar “Pārtikas banku”, kuras laikā ikviens pircējs tika aicināts līdz ar saviem ikdienas pirkumiem piepildīt arī pārtikas pakas, tādējādi palīdzot nodrošināt ikdienas maltīti cilvēkiem, kuriem ir grūtības to paveikt pašu spēkiem. Pārtikas pakās jāievieto produkti ar ilgu derīguma termiņu: dažādi graudaugi (rīsi, griķi, manna, auzu pārslas, prosa, putraimi, grūbas), pākšaugi (pupas, lēcas, zirņi), milti un miltu izstrādājumi, makaroni, gaļa, zivju, dārzeņu un augļu konservi, eļļa, cukurs, medus, tēja, kafija, garšvielas, gardumi bērniem – šokolāde, cepumi, žāvēti augļi un rieksti.

Veikalu tīkla pārstāve norāda, ka

pārtikas paku akciju plānots turpināt arī novembrī un decembrī, un aicina ikvienu piedalīties, jo ir skaidrs, ka šajā rudenī un ziemā ģimeņu, kurām līdz ar ierasto izdevumu kāpumu radīsies grūtības sagādāt sev pārtiku, būs arvien vairāk.

Ja patiešām vēlamies palīdzēt, iespējas ir pietiekami plašas, lai ikviens atrastu sev piemērotāko risinājumu. Līdzās naudas līdzekļu ziedošanai “Rimi” veikalos ikviens var apmeklēt "Pārtikas bankas mājaslapu" paedusailatvijai.lv un uzzināt, kā iesaistīties brīvprātīgo kustībā, kas palīdz piegādāt pārtiku visā Latvijā, kā arī ziedot organizācijas darbībai nepieciešamo ekipējumu vai produktus.

Raksts tapis sadarbībā ar "Rimi".

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu