Jebkurš savā īpašumā var iegūt skolas ēku, kurā mācījusies Anna Brigadere (6)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X

Tērvetes pamatskolas un skolotāju ēkas telpās rosība uzsākās 1869. gadā, kad pēc grāfa Pālena rīkojuma darbu uzsāka jaunuzceltā Tērvetes skola, kura bez pārtraukumiem darbojās līdz 2014. gadam. Gadu gaitā tajā zinības apguvuši daudzi sabiedrībā pazīstami un nozīmīgi cilvēki, tostarp rakstniece Anna Brigadere. Savukārt pašlaik šajās telpās ir ierīkots izaugsmes un atpūtas centrs “Tērvetes līči“.

Šobrīd šim gleznainās ainavas ieskautajam īpašumam tiek meklēts jauns īpašnieks. Ņemot vērā kompleksa būvju verienīgumu un apkārtējās dabas sniegto pievienoto vērtību, īpašumam ir visas iespējas kļūt par vietu, kas līdzīgi kā Tērvetes dabas parks un Annas Brigaderes muzejs “Sprīdīši“ pulcēs nerimstošu tūristu plūsmu.

Tērvetes skolas ēkas atrodas 2 kilometru attālumā no Tērvetes vēsturiskā centra. Asfaltēts piebraucamais ceļš līdz ēkām no valsts autoceļa V1112 Tērvete – Penkule. Skolas ēku komplekss ir izvietots skaistā, ainaviskā vietā Tērvetes upes krastā. Skolas ēkas dienvidaustrumu pusē paveras izteiksmīgs reljefs ar nogāzi Tērvetes upes ielejā. Bez tam skolas ēku ieskauj senatnīgs, sakopts un labiekārtots parks ar dažādiem lapu kokiem, priedēm un dižozoliem. Parka teritorijā upes ielejā atrodams Tērvetes skolas upurakmens, kas ir vietējas nozīmes arheoloģijas piemineklis. Īpašuma teritorijā atrodas arī ābeļdārzs, sporta laukums un 2,4 ha lauksaimniecības zeme. Meža zemes platība – 2,16 ha. Nepilna kilometra attālumā no skolas ēkas atrodas iespaidīgā Tērvetes upes māla krauja un pastaigu takas ap to. Plašas tūrisma un atpūtas iespējas paveras blakus esošajā Tērvetes dabas parkā.

Īpašums sastāv no zemes gabala ar kopējo platību 5,67 hektāri un četrām ēkām: 3 stāvu skolas ēkas ar pagrabu un kopējo platību 1042 m2, bijušās skolotāju ēkas ar diviem stāviem un kopējo platību 244 m2, kā arī divām saimniecības ēkām.

Abām skolas ēkām nav arhitektūras pieminekļa statuss, līdz ar to paveras plašākas iespējas to izbūvei un labiekārtošanai. Abas ēkas atrodas labā tehniskā stāvoklī – jo īpaši lielā skolas ēka, kuras remontdarbos pēdējos gados ieguldīti vērā ņemami līdzekļi. Skolas ēkā pavisam ir 45 telpas ar plašām iespējām pasākumu rīkošanai un viesu izmitināšanai. Pirmā stāva telpu platība sastāda 497 m2, otrais stāvs – 404 m2, trešais stāvs – 86 m2, pagrabs ar ķieģeļu mūra velvēm – 55 m2. Skolas ēkas pirmajā stāvā augsti griesti ar vidējo augstumu 3,5 m, otrajā stāvā – 2,7 - 2,8 metri, trešajā stāvā ap 2 metri. Skolotāju ēkas pirmajā stāvā ar metru biezām sienām atradās darbmācības un mājturības telpas, bet otrajā stāvā – trīs dzīvokļi. Griestu augstums attiecīgi 3,1 un 2,6 metri.

Abām ēkām ir elektrības pieslēgums, ūdensapgāde no vietējā urbuma, kanalizācija – bioloģiskā attīrīšanas iekārta, apkure skolas ēkā ar granulu katlu. Abu ēku ārsienas un starpsienas būvētas no ķieģeļu mūra.

Tuvākā autobusa pietura atrodas 400 metru attālumā no skolas ēkas. Lielāka autobusu satiksmes izvēle pieejama Tērvetes centrā.

Raksts tapis sadarbībā ar "City24".

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu