37% Latvijas iedzīvotāju var būt nepieciešams atbalsts pārtikas iegādei. Kā varam palīdzēt? (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto/ "Paēdušai Latvijai"

Nesen veiktā sabiedrības aptauja uzrāda satraucošu tendenci: jau šobrīd 37% iedzīvotāju paredz, ka viņiem būs nepieciešams atbalsts pārtikas iegādei, un kopumā 88% iedzīvotāju ir nobažījušies par ikdienas rēķinu apmaksu un pamatvajadzību nodrošināšanu šajā rudenī un ziemā. “Ņemot vērā izaicinošo ekonomisko situāciju Latvijā un pasaulē, šajā rudens sezonā tiek prognozēts līdz pat 25% pieprasījuma kāpums pēc pārtikas pakām,” prognozē "Rimi Baltic" korporatīvās atbildības un komunikācijas vadītāja Zanda Šadre. Kāda ir veikalu tīkla loma problēmas mazināšanā un kā mēs katrs varam palīdzēt trūkumā nonākušajiem līdzcilvēkiem?

“Rimi” ir Pārtikas bankas “Paēdušai Latvijai” partneris jau sesto gadu, regulāri ziedojot produktus un palīdzot organizēt pārtikas paku akcijas veikalos, kuru ietvaro pircēji tiek aicināti, veicot savus ikdienas pirkumus, piepildīt arī pārtikas pakas, kas vēlāk nonāk pie tiem Latvijas iedzīvotājiem, kuri nevar pašu spēkiem nodrošināt maltītes savai ģimenei.

Ik mēnesi ziedo vairāk nekā 20 tonnu pārtikas

“Šobrīd visā Latvijā darbojas 37 Pārtikas bankas atbalsta punkti, kur trūkumcietēji var saņemt pārtikas pakas un “Rimi” veikalu ziedotos produktus.

Ik mēnesi atbalstu saņem vismaz 6500 cilvēku – to vidū ir gan ģimenes ar bērniem, gan seniori, kā arī personas ar invaliditāti un viņu tuvinieki,”

stāsta Zanda Šadre.

Foto: Jānis Škapars/TVNET

Kopumā veikalu tīkls katru mēnesi ziedo vairāk nekā 20 tonnu pārtikas no 66 veikaliem visā Latvijā un plāno to darīt ar vēl lielāku jaudu. “No “Rimi” centrālās noliktavas tiek ziedoti tādi produkti ar labiem derīguma termiņiem kā, piemēram, eļļa, makaroni, griķi, rīsi, konservi utt. Tāpat šādi produkti tiek ziedoti no veikaliem, un ziedojam arī produktus ar pēdējās dienas termiņiem, visvairāk – maizi un dažādus maizes izstrādājumus. Tāpat tiek ziedota pārtika ar atbilstošu derīguma termiņu, kam konstatēts, piemēram, iepakojuma defekts, derīguma termiņa norādes defekts, nepilnības marķējumā vai citi defekti, kas neietekmē preces drošumu un lietošanu cilvēku uzturā. Tiek ziedoti arī svaigi augļi un dārzeņi, kuri ir gana kvalitatīvi tālākai izmantošanai, taču nav atbilstoši tirdzniecības prasībām. Savukārt

zupas virtuvēm no veikaliem gan Rīgā, gan reģionos tiek ziedota arī svaiga, sasaldēta gaļa vai zivis, kā arī piena produkti ar pēdējās dienas termiņu, kas tajā pašā dienā tiek iekļauti siltas maltītes sastāvā.”

“Faktiski jau šobrīd varam palielināt šo ziedotās pārtikas apjomu un novirzīt ziedojumiem vairāk produktu ar “Ieteicams līdz” termiņu, kā arī paplašināt operatīvu “Izlietot līdz” termiņu sasniegušo produktu ziedošanu. Vienlaikus tas ir būtisks loģistikas izaicinājums Pārtikas bankai, jo nepieciešama lielāka produktu izdales kapacitāte, lai šī pārtika operatīvi nonāktu pie tiem iedzīvotājiem, kam tā ir kritiski nepieciešama,” pauž “Rimi” pārstāve.

Divas problēmas – viens risinājums

Viņa norāda, ka viena no uzņēmuma stratēģiskajām prioritātēm ir efektīva pārtikas aprite un pārtikas atlikumu mazināšana ikdienas procesos. Skaidrs, ka pārtikas tirdzniecības nozarē strādāt pilnībā bez atkritumiem ir faktiski neiespējami, bet jau šobrīd pārtikas atkritumi "Rimi" darbībā ir minimāli un mērķis ir to apjomu veikalos un noliktavās samazināt vēl par 50% līdz 2025. gadam, salīdzinot ar 2006. gadu.”

Pēc Šadres teiktā,

tieši uzturā vēl izmantojamo produktu efektīva nodošana cilvēkiem, kuriem tas ir kritiski svarīgi ikdienas maltītes nodrošināšanai, ir ārkārtīgi racionāls risinājums pārtikas atkritumu mazināšanas izaicinājumam.

“Īpaši šī brīža makroekonomiskajos apstākļos, kad mājsaimniecību izdevumi krasi pieaug un arvien vairāk ģimenēm rodas grūtības sev nodrošināt pārtiku, tas palīdz pildīt gan sociālā atbalsta funkciju mūsu sabiedrībā, gan arī risina dažādus vides problēmjautājumus, kas saistās ar pārtikas atkritumu apsaimniekošanu un efektīvu resursu izmantošanu to ražošanas procesā.”

Cik aktīvi ziedotāji esam?

Vaicāta par to, cik aktīvi ziedotāji esam kā sabiedrība, Šadre pauž gandarījumu par to, ka “Rimi” pircēji arvien ir aktīvi iesaistījušies dažādās labdarības aktivitātēs, piemēram, “Rimi” un Pārtikas bankas īstenotajās pārtikas paku akcijās. “Katrā šādā labdarības akcijā mēs parasti savācam vairākus tūkstošus pārtikas paku, kas Pārtikas bankai pēc tam palīdz ilgākā laikā nosegt akūtos palīdzības lūgumus no tiem cilvēkiem, kuriem tiešām ikdienā trūkst pārtikas.

Foto: Publicitātes foto

Nupat, 14. oktobrī, esam veiksmīgi noslēguši pārtikas paku akciju, piepildot 5057 pārtikas pakas, kas palīdzēs nodrošināt ikdienas maltītes vairāk nekā 15 tūkstošiem cilvēku.

Tā kā šobrīd šī palīdzība kļūst vēl vairāk aktuāla, šo akciju plānojam turpināt arī novembrī un decembrī, kad rēķini par energoresursiem būs vislielākie, lai sabiedrības neaizsargātākajām grupām būtu drošības sajūta, ka viņiem būs iespējams saņemt atbalstu.”

Kā varam palīdzēt trūkumā nonākušajiem līdzcilvēkiem

Inflācijas radītais spiediens uz iedzīvotāju ikdienas tēriņiem turpina pieaugt, un jārēķinās, ka gaidāmā ziema un lielais dzīves sadārdzinājums liek pārskatīt savus paradumus ikvienam. “Diemžēl

daļai Latvijas iedzīvotāju, kas nonākuši finansiālās grūtībās, nav iespējas kaut ko ietaupīt vai uzkrāt, tāpēc viņiem būs ļoti nepieciešama līdzcilvēku palīdzība,”

prognozē Šadre, skaidrojot, kāpēc ikvienam, kurš var sniegt palīdzīgu roku trūkumcietējiem, šobrīd ziedot ir īpaši svarīgi.

Viņa aicina rīkoties savlaicīgi, stiprinot Pārtikas banku, lai tā var palīdzēt arvien vairāk cilvēkiem, un ikviens Latvijas iedzīvotājs varētu nodrošināt ikdienas maltīti sev un savai ģimenei. “Veikali jau tagad var darīt vairāk, bet, lai šī pārtika nonāktu pie tiem iedzīvotājiem, kam tā ir kritiski nepieciešama, mums kopīgiem spēkiem jāstiprina Pārtikas banka.”

Foto: Jānis Škapars/TVNET

Ja patiešām vēlamies palīdzēt, iespējas ir pietiekami plašas, lai ikviens atrastu sev piemērotāko risinājumu. Līdzās naudas līdzekļu ziedošanai “Rimi” veikalos ikviens var apmeklēt "Pārtikas bankas mājaslapu" paedusailatvijai.lv un uzzināt, kā iesaistīties brīvprātīgo kustībā, kas palīdz piegādāt pārtiku visā Latvijā, kā arī ziedot organizācijas darbībai nepieciešamo ekipējumu vai produktus.

Raksts tapis sadarbībā ar "Rimi".

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu