Igaunija aicina pastiprināt spiedienu uz Lukašenko režīmu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Pret Baltkrievijas diktatora Aleksandra Lukašenko režīmu jāvērš lielāks spiediens, pirmdien Tallinā tiekoties ar Baltkrievijas demokrātiskās opozīcijas kustības līderi Svjatlanu Cihanousku, uzsvēris Igaunijas ārlietu ministrs Urmass Reinsalu.

Viņš arī pauda atbalstu Baltkrievijas tautas centieniem veidot demokrātisku nākotni.

Reinsalu paziņoja, ka Baltkrievijas varasiestādes ir līdzatbildīgas par Krievijas zvērīgo karu Ukrainā, kas turpinās jau astoņus mēnešus. "Krievijas armija izmanto Baltkrievijas munīciju, rezerves daļas un teritoriju, lai veiktu gaisa triecienus Ukrainā, tādēļ Lukašenko un Baltkrievijas vadība ir karā iesaistītā puse," klāstīja Igaunijas ārlietu ministrs.

Viņš uzsvēra, ka Eiropas Savienības līmenī ir jāizlemj par spiediena palielināšanu pret Lukašenko režīmu, ko pamatā varētu izdarīt ar politisku izolāciju un stingrākām sankcijām.

Reinsalu apliecināja, ka Igaunija stingri atbalsta Baltkrievijas demokrātiskās opozīcijas un pilsoniskās sabiedrības centienus, tādēļ cilvēktiesību un starptautisko tiesību pārkāpumi nepaliek nepamanīti. "Starptautiskajai sabiedrībai ir jāturpina uzstāt uz beznosacījumu un tūlītēju visu Baltkrievijas politieslodzīto atbrīvošanu un represiju veicēju tiesāšanu," viņš piebilda.

Lai veicinātu Baltkrievijas demokrātiskās sabiedrības pārstāvju sadzirdēšanu starptautiskā līmenī, Igaunija ANO Ģenerālās asamblejas laikā organizēja vairākas diskusijas, kurās piedalījās Cihanouska un dažādu valstu, domnīcu un kompāniju pārstāvji.

Igaunija vēlas stiprināt sadarbību ar Baltkrievijas demokrātisko opozīciju, kura koncentrēta Viļņā. "Plānojam uz Viļņu nosūtīt diplomātu ar īpašām pilnvarām, kurš koncentrēsies uz saziņu ar Baltkrievijas demokrātiskajiem spēkiem," informēja Igaunijas ārlietu ministrs.

Pirmdienas pēcpusdienā Cihanouska uzrunā Igaunijas parlamenta deputātus, kā arī tiekas ar Rīgikogu spīkeru Jiri Ratasu.

"Tiklīdz Baltkrievija kļūs par brīvu un demokrātisku valsti, pašreizējam režīmam būs jāuzņemas atbildība par zvērīgajiem cilvēktiesību pārkāpumiem," pirms tikšanās paziņoja Ratass.

Vizītes laikā Igaunijā Cihanouskai paredzēta tikšanās ar parlamenta Ārlietu komitejas priekšsēdētāju Marko Mihkelsonu un parlamentāro Baltkrievijas politieslodzīto un demokrātijas atbalsta grupu. Tāpat Cihanouskas darba kārtība paredz tikšanos ar Igaunijas prezidentu Alaru Karisu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu