Ziņojums: No ANO līgumiem labumu guvuši arī sankcijām pakļauti Sīrijas uzņēmēji

TVNET/LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

ANO noslēgusi līgumus par desmitiem miljoniem ASV dolāru ar uzņēmējiem, kas cieši saistīti ar Sīrijas režīmu un pakļauti sankcijām par cilvēktiesību pārkāpumiem, secināts otrdien publiskotā ziņojumā.

Ziņojumu sastādījušas divas nevalstiskās organizācijas - Politisko un ekonomisko tīklu observatorija un Sīrijas Tiesiskās attīstības programma.

Sīrijas pilsoņkarš, kas sākās 2011.gadā, laupījis dzīvību simtiem tūkstošiem cilvēku un piespiedis pārvietoties aptuveni pusei no valsts pirmskara populācijas. Vairāk nekā 80% sīriešu pašreiz dzīvo nabadzībā, un liela daļa iedzīvotāju ir atkarīga no humānās palīdzības.

Sīrijas prezidentam Bašaram al Asadam ar Krievijas, Irānas un Libānas grupējuma "Hizbollah" militāro atbalstu ir izdevies atgūt kontroli pār lielu daļu valsts teritorijas, taču valstī turpina pieņemties spēkā ekonomiskā krīze.

Ziņojums, kurā analizēti ANO 100 lielākie piegādātāji Sīrijā 2019. un 2020.gadā, secināts, ka gandrīz puse no divu gadu laikā noslēgtajiem līgumiem bijuši ar piegādātājiem, kuri iesaistīti cilvēktiesību pārkāpumos vai varētu būt guvuši no tiem peļņu.

Aptuveni ceturtā daļa no šiem līgumiem ir ar uzņēmumiem, kas pieder vai daļēji pieder personām, kam ASV, Lielbritānija vai Eiropas Savienība (ES) piemērojušas sankcijas par cilvēktiesību pārkāpumiem. Šo līgumu kopējā summa bija aptuveni 68 miljoni ASV dolāru.

Šo uzņēmēju vidū ir Asadam tuvu stāvošais Fadi Sakurs, kurš vada Nacionālos aizsardzības spēkus Damaskā, kuri 2013.gadā nogalināja desmitiem ieslodzīto un apraka masu kapā netālu no Sīrijas galvaspilsētas.

ANO Humāno lietu koordinācijas birojs Damaskā šo ziņojumu vēl nav komentējis.

"ANO aģentūru procesi neatbilst pilnīgai uzticamības pārbaudei," norādīja Sīrijas Tiesiskās attīstības programmas pētnieks Ejads Hamids, piebilstot, ka ANO pārbauda uzņēmumu īpašniekus, nevis galīgos labumu guvējus.

Tiesību grupas apsūdz Sīrijas valdību, ka tā aiztur vai atņem palīdzību ģimenēm opozīcijas kontrolētajās teritorijās un manipulē ar valūtas kursiem, lai palielinātu valsts līdzekļus.

"Mēs saprotam, ka palīdzību Sīrijā nevar piegādāt bez maksas. (..) Man svarīgs ir jautājums, kā mēs varam samazināt šīs izmaksas," ziņu aģentūrai AP sacīja Politisko un ekonomisko tīklu observatorijas Sīrijas programmu vadītājs Karams Šārs.

Viņš norādīja, ka darījumu kārtošana caur ANO režīma kontrolētajās Sīrijas teritorijās izmaksā daudz vairāk nekā palīdzība, ko sniedz citas organizācijas citās kontrolētajās teritorijās.

Šārs sacīja, ka daudzos gadījumos palīdzību var sniegt tikai caur ANO aģentūrām, taču valstīm ziedotājām vajadzētu novirzīt finansējumu starptautiskajām nevalstiskajām organizācijām, kas ievēro vienpusējās sankcijas, sevišķi ASV un Lielbritānijas.

Kamēr ANO apgalvo, ka neievēro vienpusējās sankcijas, nevalstiskās organizācijas ir atbildīgas to valstu priekšā, kurās bāzējas.

AP pagājušajā nedēļā publicēja izmeklēšanas rezultātus, kas liecina, ka ANO Pasaules Veselības organizācijas Sīrijas pārstāvis Damaskā nepareizi pārvaldījis miljoniem dolāru un apdāvinājis valdības amatpersonas ar dāvanām, tai skaitā datoriem, zelta monētām un automašīnām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu