"Delna" prasa Daugavpils domei skaidrot padomju pieminekļu demontāžas organizēšanu (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ivars Soikāns/LETA

Biedrība "Sabiedrība par atklātību - Delna" vērsusies Daugavpils domē, prasot tai skaidrot padomju pieminekļu demontāžas organizēšanu.

"Delnas" redzeslokā ir nonācis Daugavpils pašvaldības rīkotais iepirkums "Būvniecības ieceres dokumentācijas izstrāde un demontāžas darbu veikšana", kas organizēts saskaņā ar vasarā pieņemto likumu "Par padomju un nacistisko režīmu slavinošu objektu eksponēšanas aizliegumu un to demontāžu Latvijas Republikas teritorijā".

Likums noteic, ka pašvaldībai ir tiesības veikt iepirkumus ar objekta demontāžu saistīto darbību īstenošanai, nepiemērojot publisko iepirkumu reglamentējošās tiesību normas, kā arī to, ka darbu izpildītāja izvēle notiek ar cenu aptauju.

"Delnai" nav skaidrs, kāpēc netika veikta cenu aptauja, kā to paredz likums, bet tā vietā iepirkums tika organizēts caur Elektronisko iepirkumu sistēmu (EIS).

Tāpat "Delna" vērš Daugavpils pilsētas pašvaldības uzmanību uz apstākli, ka iepirkuma priekšmets ir "sabiedrībā pretrunīgs, diskusijas un pat apdraudējumu raisošs objekts". Tāpēc konkrētu uzņēmumu, kuri piedalījās iepirkumā, informācijas publicēšana varētu potenciāli apdraudēt šo uzņēmumu darbiniekus, uzskata organizācija, piebilstot, ka, piemēram, Rīgas dome demontāžas veicēju atlasīja, publiski neizpaužot uzņēmuma informāciju, lai nodrošinātu darbinieku drošību.

Pēc EIS pieejamās informācijas, iepirkums tika izsludināts 30.septembrī, piedāvājumu iesniegšanas termiņš bija 10.oktobris, bet gala lēmums par iepirkuma uzvarētāja noteikšanu un līguma slēgšanas tiesību piešķiršanu tika pieņemts 11.oktobrī. Tomēr publiski nav atrodama informācija par to, vai ar uzvarējušo uzņēmumu SIA "Zeļļi Z" ir noslēgts līgums.

Medijos parādījusies informācija par to, ka līgums ar SIA "Zeļļi Z" tā arī netika noslēgts, tā vietā 2022.gada oktobra pēdējā nedēļas nogalē abus valdības apstiprinātajā sarakstā iekļautos pieminekļus demontēja kāds cits, nezināms uzņēmums. Arī SIA "Zeļļi Z" pārstāvis elektroniskajā komunikācijā "Delnai" apstiprināja, ka ar uzņēmumu iepirkuma līgums tā arī netika noslēgts, uzņēmums nav bijis iesaistīts pieminekļu demontāžā un pārstāvim nav zināms uzņēmums, kurš faktiski veicis pieminekļu demontāžu.

Arī SIA "Zeļļi Z" komunikācijā ar Daugavpils pilsētas pašvaldību neviens nespēj sniegt precīzu informāciju un izskaidrot radušos situāciju, vien aicina iesniegt savus jautājumus oficiālajā e-pasta adresē, solot sniegt atbildi likumā noteiktajā kārtībā.

Ievērojot minēto, "Delna" lūdz Daugavpils pašvaldību skaidrot, kāpēc ar SIA "Zeļļi Z" pēc 11.oktobra lēmuma par iepirkuma uzvarētāju pieņemšanas netika noslēgts iepirkuma līgums, kā arī to, kurš uzņēmums faktiski veica pieminekļu demontāžas darbus, kā tas tika izvēlēts, un vai ar to uzņēmumu ir noslēgts iepirkuma līgums vai cits līgums vai vienošanās.

Tāpat Daugavpils domei lūgts skaidrot, par kādiem līdzekļiem tika veikta pieminekļu demontāža, īpaši ņemot vērā, ka par Daugavpils pilsētas pašvaldības līdzekļiem šim mērķim tika rīkots iepirkums. Vēl "Delna" grib zināt, kāds bija pašvaldības pamatojums veikt iepirkumu nevis cenu aptauju, kā to paredz likums, kā arī to, vai dome apsvēra publicētās informācijas anonimizēšanu vai citādu sensitīvu pieeju, lai publiskajā telpā neparādās konkrēti uzņēmumi, kuri izrādījuši vēlmi veikt pieminekļu demontāžu.

Kā ziņots, padomju pieminekļus Daugavpilī nenojauca SIA "Zeļļi Z", kas bija uzvarējusi Daugavpils pašvaldības izsludinātajā iepirkumā, aģentūru LETA informēja uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Rolands Zauers.

Naktī uz pirmdienu Daugavpilī sākta bijušajā Slavas skvērā esošā pieminekļa padomju karavīriem demontāža. Daugavpils ziņu portālā "gorod.lv" šorīt plkst.3 publicēta ziņa, ka nojaukti abi valdības apstiprinātajā sarakstā iekļautie pieminekļi.

Svētdienas vakarā sāktā pieminekļa norobežošana bija iepriekš izziņota. Tā saistīta ar vasarā pieņemto likumu, kas paredz, ka totalitāros režīmus slavinoši objekti valstī jādemontē līdz 15.novembrim.

Valdības apstiprinātajā sarakstā ir iekļauti divi demontējami objekti, kas atrodas Daugavpilī. Viena ir piemiņas vieta Sarkanās armijas karavīriem, kas atrodas 18.novembra ielā, bijušajā Slavas skvērā, bet otrs ir piemineklis Sarkanās armijas 360.strēlnieku divīzijas karavīriem.

Daugavpils mērs Andrejs Elksniņš (S) ilgstoši centies panākt, lai pieminekļi netiek nojaukti. Pašvaldība nebija publiski izpaudusi sīkākas detaļas par to, kad un kā tiks nojaukti šie pieminekļi.

Savukārt viens no plašāk pazīstamajiem Daugavpils centrā esošajiem padomju okupācijas režīmu slavinošajiem objektiem Dubrovina parkā šajā sarakstā nav iekļauts, jo memoriāla pakājē ir apglabāti padomju armijas virsnieki.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu