Video ⟩ Latgaliešu valoda, pārteikšanās un Tēvreize: jaunievēlētie Saeimas deputāti nodevuši zvērestu (28)

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens/LETA

Šodien plkst.10 uz pirmo sēdi pulcējās 14. Saeimas deputāti. Daļa no jaunievēlētajiem deputātiem zvērestu skaitīja atkārtoti, jo kļūdījās, daži zvērestu nodeva latgaliešu valodā, un kāda deputāte pirms zvēresta skaitīja Tēvreizi. Viens no deputātiem zvērestu šodien nedeva vispār. 

Video: Svetlana Čulkova nodod zvērestu

Video: Glorija Grevcova nodod zvērestu

Video: Aleksejs Rosļikovs nodod zvērestu

Video: Raivis Dzintars nodod zvērestu

Video: Ainārs Šlesers un Ričards Šlesers nodod zvērestu

Video: Lauris Lizbovskis nodod zvērestu

Video: Linda Liepiņa nodod zvērestu

14. Saeimā ievēlētā Linda Liepiņa (LPV) šodien pirms deputātes zvēresta došanas noskaitīja Tēvreizi.

Pēc tam līdzšinējās, 13. Saeimas, priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA), kura vada 14. Saeimas pirmo sēdi, aicināja Liepiņu dot zvērestu, ko deputāte arī izdarīja.

Vairāki parlamentārieši 14. Saeimas deputāta zvērestu otrdien izvēlējās dot latgaliski.

Zvērestu latgaliešu valodā izvēlējušies dot arī vairāki partijas "Stabilitātei!" deputāti. Pirmā zvērestu latgaliski deva Glorija Grevcova ("Stabilitātei!"), taču vēlāk tāpat rīkojās Iļja Ivanovs ("Stabilitātei!"), Viktorija Pleškāne ("Stabilitātei!"), Anna Rancāne (JV), Leila Rasima (P), Nadežda Tretjakova ("Stabilitātei!"), Edmunds Teirumnieks (NA) un Juris Viļums (AS).

Parlamentārieši otrdien apstiprināja 14. Saeimas pilnvaras visiem 99 sēdē reģistrētajiem deputātiem.

Stājoties amatā, deputāti deva svinīgo solījumu: "Es, uzņemoties Saeimas deputāta amata pienākumus, Latvijas tautas priekšā zvēru (svinīgi solu) būt uzticīgs Latvijai, stiprināt tās suverenitāti un latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu, aizstāvēt Latviju kā neatkarīgu un demokrātisku valsti, savus pienākumus pildīt godprātīgi un pēc labākās apziņas. Es apņemos ievērot Latvijas Satversmi un likumus."

Deputāti nodeva svinīgo solījumu alfabētiskā kārtībā. Lielākajai daļai deputātu izdevās nekļūdīties un nodot zvērestu ar pirmo mēģinājumu, tomēr dažiem pieļauto kļūdu dēļ to nācās atkārtot. Pirmais kļūdu zvēresta došanas laikā pieļāva Nacionālās apvienības (NA) līdzšinējais priekšsēdētājs Raivis Dzintars. Vēlāk kļūdījās arī parlamentārieši Juris Jakovins (ZZS), Lauris Lizbovskis (AS), Evika Siliņa (JV) un Juris Viļums (AS).

Parlamentārietis Hosams Abu Meri (JV), dodot zvērestu, turēja roku uz sirds, bet Jana Simanovska (P) zvērestu deva, apģērbusies tautastērpā.

Visi parlamentārieši savus solījumus apliecināja arī ar parakstu.

Kā ziņots, uz 14. Saeimas pirmo sēdi ieradušies 99 no 100 deputātiem. Saeimas sēdei nebija reģistrējies deputāts Gundars Daudze (ZZS).

Vēlēšanās labāko rezultātu sasniedza "Jaunā Vienotība", kura 14. Saeimā ieguvusi 26 mandātus, tai seko Zaļo un zemnieku savienība ar 16, "Apvienotais saraksts" ar 15, Nacionālā apvienība ar 13, "Stabilitātei!" ar 11, "Progresīvie" ar 10 un "Latvija pirmajā vietā" ar deviņiem mandātiem.

Kā ziņots, šodien uz pirmo sēdi sanākusi 14. Saeima, kurā deputāti dod zvērestu jeb svinīgo solījumu. Sēdē paredzēts arī ievēlēt parlamenta Prezidiju.

Jau iepriekš ziņots, ka topošās koalīcijas partijas ir vienojušās 14. Saeimas priekšsēdētāja amatam virzīt Edvardu Smiltēnu (AS).

Latvijas Televīzija vēstīja, ka Saeimas priekšsēdētāja biedru amatus plānots uzticēt līdzšinējai Ārlietu ministrijas parlamentārajai sekretārei Zandai Kalniņai-Lukaševicai (JV) un Jānim Grasbergam (NA). Savukārt Saeimas sekretāra un tā biedra amati varētu tikt uzticēti opozīcijas pārstāvjiem Armandam Krauzem (ZZS) un Antoņinai Ņenaševai (P).

Foto: 14. Saeimas pirmā sēde

Komentāri (28)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu