Krievu ģenerāļi apsprieduši variantus kodolieroču triecienam Ukrainā, apgalvo laikraksts (8)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Krievijas ģenerāļi oktobrī vairākās sanāksmēs apsprieduši, kā un kur Krievija Ukrainā varētu pielietot taktiskos kodolieročus, vēsta ASV laikraksts “The New York Times”, atsaucoties uz vairākiem avotiem ASV valdībā.

Šī ir pirmā reize, kad medijiem kļuvis zināms, ka šādas Krievijas augstākās militārās vadības sanāksmes notikušas.

Krievijas diktators Vladimirs Putins, saskaņā ar “The New York Times” rīcībā esošo informāciju, nav piedalījies.

Tomēr pats fakts par šādu sanāksmju notikšanu radījis satraukumu ASV prezidenta administrācijā, jo tas apliecina, ka Putina draudi par iespējamo kodolieroču pielietošanu varot nebūt “tikai tukšas runas”.

“The New York Times” gan uzsver, ka Vašingtonas rīcībā šobrīd neesot pierādījumu tam, ka Krievija sākusi gatavoties kodolieroču izmantošanai.

Kopš Krievija iebrukuma Ukrainā 24.februārī, Krievijas varas iestādes vairākkārt draudējušas ar kodolieroču pielietošanu gadījumā, ja radīšoties draudi valsts eksistencei.

ASV Nacionālās drošības padomes preses sekretārs Džons Kērbijs atteicās komentēt "The New York Times" izskanējušo informāciju.

Tomēr paziņojumā ziņu aģentūrai AFP viņš apliecināja, ka jebkādi Krievijas komentāri par kodolieroču pielietošanu ir "ļoti satraucoši" un ASV tos uztver nopietni.

ASV nedēļām ilgi ir izteikušas brīdinājumus Maskavai par publiskiem Krievijas augstu amatpersonu komentāriem, ka noteiktos gadījumos Ukrainā varētu pielietot kodolieročus, jo īpaši, ja Krievija sajustu apdraudējumu tās teritoriālajai nedalāmībai.

Jaunākos kodoldraudus otrdien izteica bijušais Krievijas prezidents un Krievijas Drošības padomes priekšsēdētāja vietnieks Dmitrijs Medvedevs, kurš paziņoja, ka "mūsu valsts pastāvēšanu apdraudētu" Ukrainas centieni atgūt visas Krievijas okupētās teritorijas, arī Donbasā un Krimā.

Kā apgalvoja Medvedevs, tas būtu "tiešs iemesls" iedarbināt kodolsavaldīšanu.

Vienlaikus trešdien Putina preses pārstāvis Dmitrijs Peskovs apgalvoja, ka Rietumvalstu mediji "apzināti uzkurina jautājumu par kodolieroču pielietošanu".

Maskavai nav "pat vismazākā nodoma tajā piedalīties", viņš teica, "The New York Times" apgalvojumus nodēvējot par "ļoti bezatbildīgiem".

ASV prezidenta Džo Baidena nacionālās drošības padomnieks Džeiks Salivans septembrī uzsvēra, ka Savienotās Valstis brīdinājušas Krieviju par kodolieroču izmantošanas ļoti nopietnām "katastrofālām sekām".

Savukārt Eiropas Savienības augstais ārlietu pārstāvis Žuzeps Borels 13.oktobrī brīdināja, ka Rietumu militārā atbilde iznīcinās Krievijas bruņotos spēkus, ja Putins pret Ukrainu pielietos kodolieročus.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu