Pārkāpti VVD noteikumi: Jelgavā ar nopļautiem ūdensaugiem piesārņota Platones upe

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Upe.
Upe. Foto: Kaspars Nordens/LETA

Pagājušās nedēļas nogalē Valsts vides dienesta (VVD) Zemgales reģionālā vides pārvalde, reaģējot uz iedzīvotāja ziņojumu, konstatēja, ka Platones upe Jelgavā, 100 metru garā posmā, ir piesārņota ar nopļautiem ūdensaugiem, aģentūru LETA informēja VVD sabiedrisko attiecību vadītāja Aija Jalinska.

Piesārņojums radies VSIA "Zemkopības ministrijas nekustamie īpašumi" darbības rezultātā, veicot valsts nozīmes ūdensnotekas "Platone" atjaunošanas darbus upes augštecē. Uzņēmuma pārstāvim, nekavējoties, tika uzdots veikt upes posma tīrīšanas darbus. Savai darbībai uzņēmums ir saņēmis VVD izdotus tehniskos noteikumus, taču tajā esošie nosacījumi šajā gadījumā ir pārkāpti, konstatējis VVD.

VVD sācis administratīvā pārkāpuma process. Piesārņojums upē ir novērsts.

VVD norāda, ka ūdensnotekas atjaunošanas darbu laikā radušies atkritumi netika savākti īpaši tam paredzētās vietās, kā arī apsaimniekošana nav veikta atbilstoši Atkritumu apsaimniekošanas likumam.

Komersanta darbību rezultātā upē nonākušais organiskais piesārņojums uz upi un tajā esošajiem dzīvajiem organismiem nav atstājis paliekošu ietekmi, tomēr, būtiski izprast, ka gadījumā, ja upē organiskais piesārņojums tiktu atstāts ilgstoši vai nokļuvis tur gada karstajā periodā, sekas tehnisko noteikumu pārkāpumam būtu paliekošas, tajā skaitā ciestu arī upē esošie zivju resursi.

VVD vērš uzmanību, lai veiktu virszemes ūdensobjektu padziļināšanu vai tīrīšanu, neradot kaitējumu vai apdraudējumu videi un dabai, jāsaņem VVD izdoti tehniskie nosacījumi. Tie nepieciešami, lai darbības veicējs neapzināti nenodarītu kaitējumu virszemes ūdensobjekta akvatorijai, tajā mītošajiem dzīvajiem organismiem un zivju resursiem, neiznīcinātu biotopus un šīs darbības veiktu pēc iespējas saudzīgāk, neatstājot vai būtiski samazinot tīrīšanas ietekmi uz virszemes ūdens objektu un tā ekosistēmu, kā arī neietekmētu apkārtējās teritorijas.

VVD aicina izturēties atbildīgi pret apkārtējo vidi un ņemt vērā, ka par plānotajiem darbiem ūdenstilpēs ir jāinformē VVD, iesniedzot iesniegumu tehnisko noteikumu saņemšanai.

Iesniegumu iespējams iesniegt izmantojot e-pastu un e-adresi vai nosūtot iesniegumu pa pastu. Tehniskie noteikumi tiek sagatavoti elektroniskā formā, parakstīti ar drošu elektronisko parakstu un nosūtīti uz e-adresi vai iesniegumā norādīto e-pasta adresi.

Ja ūdensobjekta tīrīšana ietver darbības, kas atbilst būvniecības definīcijai pēc būvniecību regulējošo normatīvo aktu kritērijiem, tad tehniskie noteikumi šādām darbībām tiek izsniegti Būvniecības informācijas sistēmā. Tāpat iedzīvotājiem ir iespēja digitāli saņemt informāciju (izziņu) par to, vai plānotajai darbībai saskaņā ar normatīvajiem aktiem ir nepieciešams ietekmes uz vidi novērtējums, sākotnējais ietekmes uz vidi izvērtējums vai tehniskie noteikumi.

VVD arī turpmāk aicina, pamanot negodprātīgu rīcību pret vidi, ziņot dienestam zvanot pa tālruni 26 338 800, vai izmantojot "Vides SOS" mobilo aplikāciju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu