Oktobrī divu Latvijas cietumu ieslodzītie piedalījās Starpkontinetālajā ieslodzījuma vietu online šaha čempionātā. Lai sagatavotu ieslodzītos šim notikumam, septembra sākumā Jelgavas un Iļģuciema cietumos šaha nodarbības ar interesentiem sāka četri Latvijas šaha meistari - Dana Reizniece-Ozola, Ilze Bērziņa, Zigurds Lanka un Sergejs Kļimakovs.

Iļģuciema sieviešu cietums

Iļģuciema cietums ir vienīgā sieviešu ieslodzījuma vieta Latvijā, kur atrodas visas ieslodzīto kategorijas - apcietinātās, notiesātās un arī nepilngadīgās. Šeit ir arī māšu un bērnu nodaļa, kurā atrodas ieslodzītās ar bērniem līdz četru gadu vecumam.

Cietuma priekšniece pulkvede Inna Zlatkovska atzīst, ka šaha nodarbības ir brīnišķīgs pasākums un lietderīga brīvā laika pavadīšana. Cietums pievēršas ieslodzīto resocializācijai. Viņa uzskata, ka ieslodzītajām obligāti ir jāsatiekas ar cilvēkiem no ārpasaules, ne tikai cietuma darbiniekiem. “Visvienkāršāk būtu ielikt cilvēku kamerā un aizmirst, bet tā nedrīkst notikt - ieslodzītajām ir jāgatavojas brīvībai. Cietumos ir jābūt labai komunikācijai, ar cilvēkiem ir jārunā. Un mēs ar to nodarbojamies jau no pirmās dienas, kad sieviete nonāk cietumā,” stāsta Zlatkovska. “Kā nedrīkst dzīvot, viņas pašas zina. Mūsu uzdevums un mērķis ir parādīt cilvēkiem, kā vajag un kā labāk dzīvot.”

Lai ieslodzītās sagatavotu dzīvei pēc cietuma, Iļģuciema cietumā ir pieejama skola, arodskola un darba iespējas. Kā arī dažādi brīvprātīgo vadīti kursi un divas reizes nedēļā sportošanas iespējas. Ieslodzītajām šeit ir pieejama mākslas studija, gospeļkoris, Mirjamas programma cīņai ar atkarībām, vidusskola, Rīgas stila un modes tehnikuma nodarbības. “Mūsu dāmas var apgūt friziera, pavāra palīga, šuvējas, florista, istabenes profesijas. Un no janvāra Jelgavas tehnikums nodrošina apdares darbinieka profesijas apguvi,” stāsta Zlatkovska.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X