Video Aiz priekškara: krieviem stāsta, ka Eiropa ziemā slīgs tumsā un aukstumā (8)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānšāviņš

Vērojot pēdējo nedēļu Krievijas propagandas raidījumus, jāatzīst, ka to vēstījumos iestājusies zināma stagnācija un vienveidība. Propagandistu galvenais uzdevums gan joprojām ir nemainīgs - "skalot" smadzenes Krievijas sabiedrībai, lai tā nesāktu pagurt no ieilgušā kara Ukrainā un nesāktu uzdot varai neērtus jautājumus.

Galvenie Kremļa ideologu temati vēl aizvien ir par "svēto" karu pret "kolektīvajiem Rietumiem", kas grib iznīcināt Krieviju, - līdz ar to karš Ukrainā esot agresorvalsts pastāvēšanas un "būt vai nebūt" jautājums. Līdztekus turpinās Rietumu demonizācija un stāsti par to izvirtību un pagrimumu, kas iet roku rokā ar naratīvu par nacisma atdzimšanu. Neiztrūkstoši tiek ziņots par to, ka visa Eiropa ziemā grims tumsā un aukstumā un jau pašlaik notiek vērienīgi protesti pret Rietumvalstu valdībām. Savukārt par notikumiem frontē tiek ziņots, ka ukraiņiem no uzbrukuma nekas neizdodas, viņi cieš vienus vienīgus zaudējumus, kamēr Krievijas armijai tūlīt pienāks klāt mobilizēto rezerves un nākamgad tā sāks vērienīgu pretuzbrukumu.

Kā redzams, propagandistu shēma ir atstrādāta līdz sīkumiem - apdraudētības sajūtas uzturēšana Krievijas sabiedrībā, vienlaikus uzsverot krievu vēsturisko misionārismu un cilvēces glābēju lomu un pretinieka, lasi, "kolektīvo Rietumu", demonizācija un diskreditācija. Faktiski propagandisti sabiedrībai vēlas iebarot pasaku par to, ka notiek tumsas un gaismas spēku sadursme un Krievijas misija ir glābt pasauli no sātanisma, kas valda Rietumos.

Enerģētiskais genocīds

Arī aizvadītajā nedēļā agresorvalsts ideoloģiskais establišments turpināja priecāties par Krievijas raķešu triecieniem pa Ukrainas enerģētiskās infrastruktūras objektiem. Tā, piemēram, 31.oktobra raidījumā "60 minūtes" tā vadītāja Olga Skabejeva ar neslēptu līksmi ziņoja, ka Ukrainā pēdējās nedēļās iznīcināti 18 Ukrainas kritiski svarīgi infrastruktūras objekti, pārsvarā TEC un hidroelektrostacijas. Bez mazākās kautrēšanās tika rādīti kadri, kuros Ukrainas pilsētas slīgst tumsā, vienlaikus ziņojot par ūdens neesamību un vilcienu satiksmes apstādināšanu. Nevienā brīdī krievi neuzskata, ka šī stratēģija ir atklāta vēršanās pret civiliedzīvotājiem. Vēl vairāk, Krievijas prezidents Vladimirs Putins medijiem atzina, ka šie triecieni ir atbilde Ukrainas dronu uzbrukumiem Krievijas kuģiem Sevastopolē.

Tikmēr Ukrainas prezidenta Volodomira Zelenska padomnieks Mihailo Podaļaks norāda: "Būsim atklāti, Krievijas federācija veic "enerģētisko genocīdu", bet Kijiva un Ukraina izturēs. Vienkāršs aizsardzības plāns: gaisa telpas aizstāvība, kritiskās infrastruktūras aizsardzība, energoresursu patēriņa optimizācija. Valsts efektīvi tiks galā ar šiem izaicinājumiem. Mēs pie risinājumiem strādājam ciešā sadarbībā ar saviem partneriem."

Diemžēl situācija Ukrainas galvaspilsētā ir ļoti slikta. Kijivas mērs Vitālijs Kļičko ir aicinājis iedzīvotājus sagatavoties ļaunākajam un brīdinājis - ja Krievija turpinās uzbrukumus valsts enerģētikas infrastruktūrai, viņiem ir jāgatavojas tam, ka, gaisa temperatūrai nokrītot zem nulles, nebūs elektrības, ūdens un siltuma. "Mēs darām visu, lai no tā izvairītos. Bet būsim atklāti, mūsu ienaidnieki dara visu, lai pilsēta būtu bez siltuma, bez elektrības, bez ūdens apgādes, lai mēs visi nomirtu. No tā, cik mēs būsim gatavi dažādām situācijām, ir atkarīga valsts un mūsu katra nākotne," uzsvēris Kļičko.

Ja propagandisti lepojas ar savu noziegumu, iznīcinot civilo infrastruktūru, tad absolūti tiek noklusētas krievu armijas izraisītās ekoloģiskās katastrofas un uzbrukumi civiliedzīvotājiem. Tā, piemēram, raidījumos neatrast ziņas par Krievijas veikto Dņepras upes krastos pietauvoto civilo kuģu vērienīgu iznīcināšanu okupētajā Hersonas dienvidu reģionā. Kā vēsta aģentūra "Reuters", Ukrainas ģenerālštābs ir paziņojis, ka degviela no iznīcinātajiem kuģiem noplūdusi upes deltā, kā arī ir apsūdzējis Maskavas spēkus kuģu dzinēju un cita aprīkojuma piesavināšanā. Kremļa ideologi tikmēr izliekas, ka šādu apsūdzību nav.

Putins spiests piekāpties

Aizvadītās nedēļas sākumā krievu propagandisti dižojās, ka labības darījumam, kas ļauj eksportēt Ukrainas graudus, pielikts punkts, jo Ukraina humāno koridoru izmantojot uzbrukumiem krievu kuģiem. Taču pēc Turcijas prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana iejaukšanās brašie ideologi bija spiesti dziedāt citu dziesmu. Proti, Putins paziņoja, ka Krievija atjauno savu dalību labības darījumā. Lai tas pārāk atklāti neizskatītos pēc piekāpšanās, tika apgalvots, ka esot Turcijas garantijas un Ukrainas solījumi, ka humānie koridori netiks izmantoti militārām darbībām. Faktiski, kā to norāda vairāki starptautiskie analītiķi, tā bija Putina piekāpšanās piespiedu kārtā.

Ietekmīgais britu laikraksts "The Guardian", atsaucoties uz domnīcas "R.Politik" vadītājas Tatjanas Stanovajas teikto, vēsta, ka, pārtraucot dalību labības darījumā, Kremlis vienkārši iekrita lamatās, no kurām nezināja, kā izkļūt. "Graudu darījums tika apturēts, taču nebija skaidrs, kā apturēt graudu eksportu. Tas būtu iespējams tikai ar militāriem līdzekļiem, kas nebija krievu plānos," raksta "The Guardian". Laikraksts arī ironiski atzīmē: "Tiklīdz Krievija apturēja darījumu, ātri kļuva skaidrs, ka Maskavai nav nekādu plānu. Kad Putins pēc konsultācijām ar Turcijas līderi Redžepu Tajipu Erdoganu veica pazemojošu pagriezienu par 180 grādiem, vienīgā piekāpšanās, ko viņš varēja pieprasīt, bija Kijivas "rakstiskas garantijas"."

Sātanisms un ziemas tumsa Rietumos

Propagandists Vladimirs Solovjovs savos raidījumos cenšas skatītājus pārliecināt, ka Eiropa un, protams, ASV ir sodomītu pārņemtas un tur valdošā ideoloģija ir LGTB propaganda. Solovjovs pat aizrunājas tiktāl, ka Krievijas karš pret Ukrainu patiesībā esot civilizāciju sadursme un Ukraina ir šī kara placdarms. Propagandists arī pauž, ka Krievija, kas tur godā kristīgās vērtības, tās aizstāv pret Rietumu sātanismu.

Atsevišķi raidījumu dalībnieki apgalvo, ka pašreizējā starptautiskā situācija esot tieši tāda pati kā starpkaru laikā, kad Krievija bija nedraudzīgu valstu ielenkumā. Arī pašlaik Krieviju apdraud naidīgā Somija un Baltijas valstis.

Vienlaikus ideologi runā arī par praktiskākām lietām kā "vērtības". Proti, nenogurstoši tiek ziņots, ka ziemā eiropiešus gaida tumsa un nabadzība, tāpat tiek klāstīts par augsto inflāciju, kas pārņēmusi Rietumu pasauli. Protams, propagandisti nevienā brīdī nestāsta par starptautiskajā presē plaši izskanējušo informāciju, ka Eiropas Savienības valstu gāzes krātuves ir piepildītas par 91%, kas ir krietni vairāk nekā izvirzītais mērķis - 80% piepildījums.

Lai arī gaidāmā ziema Eiropai nebūs vienkārša un jau pašlaik ir spēkā dažādi taupības pasākumi, tomēr ne tuvu nav gaidāma tāda katastrofa, kā to iztēlo krievu ideologi, kuri cenšas savu sabiedrību pārliecināt, ka eiropieši dzīvos bez siltuma un elektrības. Uzskatāms piemērs ir Latvija. Lai arī mūsu valstī ir spēkā dažādi taupības pasākumi un, piemēram, nenotiks ierastais festivāls "Staro Rīga", tomēr nav nekāda pamata runāt par elektrības vai siltuma padeves traucējumiem vai pārrāvumiem visas valsts mērogā. Tāpat vairums pašvaldību, tostarp galvaspilsēta Rīga, jau ir paziņojušas, ka pilsētu galvenajos laukumos ar gaismām rotātas Ziemassvētku egles būs, tāpat kā Ziemassvētku tirdziņi. Varbūt mazāk spoži kā citus gadus, bet neviena Eiropas pilsēta nav ziņojusi, ka atceļ Ziemassvētku tirdziņus. Pretēji krievu apgalvojumiem par slīgšanu tumsā Francijas prese raksta, ka arī šogad tā sauktās Ziemassvētku gaismas krāšņos Parīzi, tikai tās būs LED gaismas, kas tiks izslēgtas pirms pusnakts.

Ukrainas frontē bez pārmaiņām

Pagaidām neviena no pusēm nevar ziņot par kādiem būtiskiem panākumiem kaujas laukā. Krievu kara korespondenti vēl aizvien turpina stāstīt, ka lielais pretuzbrukums būs nākamgad un mobilizēto rezerves būtiski mainīs kara gaitu. Tikmēr par ukraiņu spēkiem tiek ziņots, ka tie ir uz izsīkuma robežas.

Jāteic, ka nevienam no šiem apgalvojumiem nav pierādījumu. ASV domnīca "Kara pētījumu institūts" (ISW) ziņo, ka "300 000 karavīru, kurus Putins iesauca mobilizācijas pasākumu ietvaros, nodrošina vien "nelielas papildu uzbrūkošās kaujas spējas", jo Krievijas militārpersonām ir grūtības viņus apmācīt". Savukārt Ukrainas armijas ģenerālštābs informē, ka līdz svētdienas, 6.novembra, rītam iebrukusī Krievijas armija zaudējusi gandrīz 76 000 karavīru un virsnieku. Iznīcināti arī vairāk nekā 15 000 dažādas militārās tehnikas vienību.

Tāpat Ukrainas armija ziņo, ka pēdējās diennakts laikā iznīcināti 490 iebrucēji un pretinieks cieš lielus zaudējumus gan frontes dienvidu, gan ziemeļu sektorā. Ukrainas armija pēdējā diennaktī dienvidos iznīcinājusi 14 iebrucējus, ienaidnieka dronu kontroles posteni un trīs munīcijas noliktavas. Valsts teritorijā kopumā Ukrainas aviācija esot veikusi 18 triecienus pa iebrucējiem, tostarp ienaidnieka pretgaisa aizsardzības sistēmu pozīcijām.

Turpinoties karadarbībai austrumos, Ukrainas armijas pārstāvis Serhijs Čerevatijs norādījis, ka krievu okupantiem Doneckas apgabala Bahmuta ir īsta "nāves fabrika". Katru dienu ienaidnieks sūta vairākus uzbrucēju viļņus. Katru dienu bojā iet līdz 100 ienaidnieka karavīriem un tikpat daudz tiek ievainoti. Avdijivkas virzienā zaudējumu apmēri esot aptuveni tādi paši. Arī Luhanskas virzienā - Svatovē un Kremennā - iebrucēji pastāvīgi cieš lielus zaudējumus. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis atzinis, ka Doneckas apgabalā notiek ļoti smagi ienaidnieka uzbrukumi.

MAF logo
MAF logo Foto: MAF

Projektu līdzfinansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. #SIF_MAF2022.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu