Nav nekā labāka kā savām vajadzībām tērēt svešu naudu jeb kā Tramps turpina piesaistīt miljoniem dolāru

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Kā miljardierim kļūt par centrālo figūru ASV un pasaules politikā un tajā pašā laikā saglabāt savas bagātības? Atbildi uz šo jautājumu varētu zināt bijušais ASV prezidents Donalds Tramps.

Kā vēsta “Forbes”, vidustermiņa vēlēšanās ASV savu naudu ieguldīja simtiem miljardieru. Amerikāņu finansists un investors Džordžs Soross ziedoja 129 miljonus dolāru, konservatori Diks un Elizabete Jūlaini, kā arī Kens Grifins katrs ziedojuši pa 55 miljoniem dolāru. “PayPal” dibinātājs un uzņēmējs Pīters Tīls sponsorējis vairākus kandidātus, katra kampaņai ziedojot 15 miljonus dolāru.

Tikmēr bijušais prezidents Tramps, kurš ir arī uzņēmējs un miljardieris, vēlēšanām neziedoja ne centa.

Jā, Tramps ir palīdzējis ar naudu saviem līdzgaitniekiem, tādējādi bojājot savu politiķa reputāciju. Tomēr tā nauda, ko Tramps ir ziedojis, patiesībā nepieder viņam. Realitātē tās ir finanses, kuras ir saistītas ar Trampa organizācijām. Faktiski – tā ir citu cilvēku nauda, kas iedota Trampam. Iegūstot līdzekļus, bijušais prezidents daļu naudas pārskaita saviem sabiedrotajiem un gozējas slavas saulītē, ko viņam sniedz šāds “dāsnums”.

Piemēram, nesen republikāņu kandidātu atbalstam Pensilvānijas, Nevadas, Arizonas, Ohaio un Džordžijas štatā tika novirzīti 15 miljoni dolāru. Pēc sakāves 2020. gada vēlēšanās Tramps ar domubiedriem izveidoja platformu “Glābsim Ameriku” (Save America), kas savāca vairāk nekā 100 miljonus dolāru. Tā reģistrēta kā politiskās rīcības komiteja, kas ir īpašs organizācijas veids. Tas ļauj politiķiem dalīties ar naudas līdzekļiem ar citiem kandidātiem. Lielu daļu līdzekļu Tramps no šīs platformas ir atstājis sev. Pirms mēneša šī organizācija pārskaitīja 20 miljonus dolāru citai struktūrvienībai ar nosaukumu “Make America Great Again”. Pēc tam tika apmaksāta reklāmas kampaņa 2-4 miljonu vērtībā republikāņiem piecos iepriekš minētajos štatos.

“Pēdējo divu gadu laikā Trampa politiskās rīcības komiteja ziedojusi maksimāli atļautās summas vairāk nekā 250 kandidātiem. Viņam izdevās piesaistīt vairāk nekā 350 miljonus dolāru [dažādām republikāņu apvienībām], viņš veicis vairāk nekā 40 līdzekļu vākšanas kampaņas kandidātiem, un viņa vārds ļauj gūt lielu naudu visā valstī,” paziņoja Trampa preses sekretāre Teilore Badoviča, ignorējot faktu, ka Tramps personīgi neko nav pārskaitījis.

Par Trampa prasmēm izmantot citu naudu neviens nešaubās. Iespējams, ka daļa no 465 miljardieriem, kuri ziedoja SAVU naudu, uzdod jautājumu: kādēļ Tramps nav gatavs šķirties pat no nelielas daļas savas naudas? ASV Federālās vēlēšanu komisijas dokumenti liecina, ka ziedojumi ir veikti arī Donalda Trampa vārdā. Tomēr tie ir veikti par niecīgām summām (no 1,5 līdz 25 dolāriem), un to kopējais apjoms nesasniedz pat 200 dolāru.

“Visticamāk, ka šī nauda nav no bijušā prezidenta Trampa. Nereti gadās, ka cilvēki ziedojumu formās norāda nepareizus personas datus,” pauž juridiskās kompānijas advokāts Brets Kapels.

Tiem, kuriem ir zināmas Trampa metodes, nav pārsteigums, ka savu naudu Tramps neizmanto. Astoņdesmito gadu beigās Tramps kļuva slavens ar to, ka viņš paņēma vairākus aizņēmumus un tērēja naudu tā, it kā tā nebūtu jāatdod. Tā rezultāts bija virkne bankrotu. Uzņēmējs samazināja apgriezienus, taču neatteicās no ieceres savām vajadzībām izmantot svešu naudu.

Tramps meklēja iespējas, kā paplašināt savu biznesa impēriju un pārliecināt nekustamo īpašumu attīstītājus tērēt naudu dažādiem projektiem, un pēc tam lika maksāt Trampam par viņa vārda izmantošanu. Šādu pieeju – dalību ar svešu naudu Tramps īsteno pat labdarībā: no cilvēkiem ievāc naudu, izmantojot savā vārdā nosaukto labdarības fondu, un pēc tam uzdod šos līdzekļus par savu naudu.

Sākot darbību politiskajā arēnā, Tramps solīja, ka viss būs citādāk. “Man nav vajadzīga sveša nauda,” teica Tramps 2016. gada vēlēšanu kampaņā. “Es izmantoju savu naudu. Man nav lobistu, man nav sponsoru. Man vienalga, esmu ļoti bagāts.

Saviem sabiedrotajiem gan viņš teica, ka plāni ir citādāki – viņš atklāti runāja par OPM (office of personnel – personāla vadības birojs) taktiku, faktiski izmantojot svešu naudu savām vajadzībām. Viņš arī norādīja, ka “nav nekā labāka, kā strādāt uz sveša rēķina”.

2016. gadā no savas kabatas Tramps ieguldīja 66 miljonus dolāru. Viņš saprata, ka nav jēgas ieguldīt vairāk savas naudas, ja var piesaistīt līdzekļus no malas. Tādējādi uzvaru nesošā kampaņa piesaistīja vēl 285 miljonus dolāru.

2020. gadā bija baumas, ka Tramps, lai tiktu pārvēlēts, beidzot ieguldīs lielus līdzekļus no savas kabatas. Tomēr tas nenotika, un savā otrajā priekšvēlēšanu kampaņā viņš neieguldīja ne centa. Atbrīvojot prezidenta krēslu, Tramps turpina iesākto – vāc līdzekļus, un, iespējams, gatavojas savai trešajai priekšvēlēšanu kampaņai 2024. gadā. Iespējams, ka atkal uz sveša rēķina.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu