Latvijā ir zemākais vīriešu īpatsvars tiesnešu vidū starp visām Eiropas Padomes dalībvalstīm

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Tiesneša ķēde. Ilustratīvs foto.
Tiesneša ķēde. Ilustratīvs foto. Foto: Ieva Čīka/LETA

Latvijas tiesnešu vidū vērojama strauja tuvošanās pensijas vecumam, un vidējā laika termiņā tas var novest pie augsta vakanto amata vietu skaita un grūtībām aizpildīt brīvās tiesnešu amata vietas.

Tieslietu padomes sekretariāta zinātniski analītiskais padomnieks Rihards Veinbergs piektdien informēja Tieslietu padomes locekļus par demogrāfisko situāciju Latvijas tiesu sistēmā, aktuālo tiesnešu skaitu un sadalījumu pa tiesām, kā arī neaizpildīto amata vietu skaitu. Latvijā kopumā strādā 534 tiesneši, no kuriem 36 jau šobrīd ir tiesīgi doties izdienas pensijā, savukārt 144 tiesneši varētu doties izdienas pensijā tuvāko piecu gadu laikā.

Līdz ar to secināms, ka Latvijas tiesnešu vidū vērojama strauja tuvošanās pensijas vecumam. Vidējā termiņā tas var novest pie augsta vakanto amata vietu skaita un grūtībām aizpildīt brīvās tiesnešu amata vietas.

Tāpat Latvijā vērojams zemākais vīriešu īpatsvars tiesnešu vidū starp visām Eiropas Padomes dalībvalstīm - 19%.

Tieslietu padome arī piektdien nolēma sasaukt Tiesnešu konferenci 2023.gada 19.maijā un uzaicināja tiesnešus iesniegt priekšlikumus Tiesnešu konferencē aplūkojamiem jautājumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu