Pēc Daugavpils iesnieguma Satversmes tiesa vērtēs vietvaru pienākumu demontēt pieminekļus (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Daugavpils domes priekšsēdētājs Andrejs Elksniņš.
Daugavpils domes priekšsēdētājs Andrejs Elksniņš. Foto: Ivars Soikāns/LETA

Satversmes tiesa (ST) ir ierosinājusi lietu par normām, kas uzliek par pienākumu demontēt padomju režīmu slavinošus objektus Daugavpilī, informē tiesā.

Prasību tiesā iesniedza Daugavpils dome.

Pilsētas dome pauž viedokli, ka Daugavpils pašvaldība jau 1992.gadā demontējusi tos padomju laikā uzstādītos pieminekļus, kam nav mākslinieciskas vērtības un kas atspoguļo padomju laiku ideoloģiju. Citi objekti esot labā tehniskā stāvoklī un kopš neatkarības atjaunošanas ir kopti un viens pat atjaunots, un tie neslavinot padomju režīmu, bet esot veltīti karā kritušo piemiņai.

Daugavpils pilsētas pašvaldība ar konstitucionālo pieteikumu ST vērsās atkārtoti, jo uzskata, ka likuma par padomju un nacistisko režīmu slavinošu objektu eksponēšanas aizliegumu un to demontāžu Latvijas teritorijā 4.panta otrās daļa, 5.panta otrā un piektā daļa, kā arī 8.panta pirmā daļa neatbilst Satversmes 1. un 101.pantam.

No šiem Satversmes pantiem izriet pašvaldības tiesības pašai pārvaldīt savu teritoriju tās iedzīvotāju interesēs. Daugavpils domes ieskatā, uzdodot pašvaldībai demontēt Ministru kabineta konkrēti noteiktus objektus, valsts iejaucas pašvaldības autonomajā funkcijā gādāt par savas administratīvās teritorijas labiekārtošanu.

Tāpat pašvaldībā pauda, ka likumprojekta pieņemšanas gaitā tai nebija paredzētas tiesības piedalīties ne lēmuma pieņemšanā, ne arī tika nodrošinātas tiesības tikt uzklausītai.

Daugavpils dome norāda, ka ne no padomju režīmu slavinošo pieminekļu demontāžas likuma 4.panta otrās daļas, ne no citām normām neizriet, ka, nosakot demontējamos objektus, Ministru kabinetam būtu jāņem vērā vietējie apstākļi katrā pašvaldībā. Šī likuma 8.panta pirmā daļa esot tiešā un skaidrā pretrunā gan pašvaldības principam, kas ietver pašvaldības finanšu autonomiju, gan Eiropas vietējo pašvaldību hartas 9.panta pirmajai un otrajai daļai, uzskata Daugavpils pašvaldībā.

ST ir uzaicinājusi Saeimu līdz 2023.gada 14.janvārim iesniegt tiesai atbildes rakstu ar lietas faktisko apstākļu izklāstu un juridisko pamatojumu.

Lietas sagatavošanas termiņš ir 2023.gada 14.aprīlis.

Kā jau rakstīts, ST 14.septembrī lēma atteikt ierosināt lietu pēc pirmā Daugavpils domes pieteikuma, ar kuru tā apstrīdēja pienākumu demontēt totalitāros režīmus slavinošus objektus. Dome lēma prasību iesniegt atkārtoti.

Oktobra beigās Daugavpilī tika nojaukti bijušajā Slavas skvērā esošā pieminekļa padomju karavīriem demontāža.

Valdības apstiprinātajā sarakstā ir iekļauti divi demontējami objekti, kas atrodas Daugavpilī. Viena ir piemiņas vieta Sarkanās armijas karavīriem, kas atrodas 18.novembra ielā, bijušajā Slavas skvērā, bet otrs ir piemineklis Sarkanās armijas 360.strēlnieku divīzijas karavīriem.

Daugavpils mērs Andrejs Elksniņš (S) ilgstoši centās panākt, lai pieminekļi netiek nojaukti.

Jautājums par pieminekļu nojaukšanu īpaši aktualizējās pēc Krievijas sāktā kara pret Ukrainu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu