Kazahstānas pirmstermiņa vēlēšanās pārvēlēts līdzšinējais prezidents Tokajevs

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Kazahstānas līdzšinējais prezidents Kasims Žomarts Tokajevs ar lielu pārsvaru izvirzījies vadībā svētdien notikušajās pirmstermiņa vēlēšanās, liecina pirmdien publicētie provizoriskie vēlēšanu rezultāti.

69 gadus vecais Tokajevs, kas pie varas Kazahstānā nonāca 2019.gadā, ieguvis 81,31% balsu, paziņojusi Kazahstānas centrālā vēlēšanu komisija.

Neviens no pārējiem pieciem kandidātiem nav pārsniedzis 10% barjeru, bet 5,8% vēlētāju balsojuši pret visiem sešiem kandidātiem.

Arī nobalsojušo vēlētāju aptaujas rezultāti svētdienas vakarā liecināja par Tokajeva pārvēlēšanu.

Tokajevs kļuva par prezidentu 2019.gadā, kad atkāpās ilggadējais valsts galva Nursultans Nazarbajevs, kurš pēc aiziešanas no amata tomēr saglabāja noteicošo ietekmi.

Pēc šogad janvārī notikušajiem nemieriem, kuros dzīvību zaudēja vairāk nekā 230 cilvēki, Tokajevs atbīdīja no varas Nazarbajevu un viņa klanu.

Martā tika veikti grozījumi konstitūcijā, kas paredz samazināt prezidenta un palielināt parlamenta pilnvaras. Tajā pašā laikā prezidenta amata termiņš pagarināts no pieciem līdz septiņiem gadiem, turklāt prezidents nedrīkst kandidēt uz otru amata termiņu pēc kārtas. Šis ierobežojums gan neliedza Tokajevam kandidāt pašreizējās vēlēšanās, jo par prezidentu viņš tika ievēlēts saskaņā ar iepriekšējo konstitūciju.

Tokajevs ir solījis veikt politiskas un ekonomiskas reformas, tomēr apstākļos, kad netiek pieļauta reāla opozīcija, tām varētu būt tikai kosmētisks raksturs.

Iepriekš Tokajevs, kurš beidzis Maskavas Starptautisko attiecību institūtu, bijis parlamenta augšpalātas Senāta priekšsēdētājs, premjerministrs un ārlietu ministrs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu